V českobudějovické nemocnici roste počet plastických operací

22. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři Nemocnice České Budějovice provádějí ročně 1200 plasticko-chirurgických zákroků. To je šestkrát více, než před deseti lety. Management nemocnice se proto rozhodl pracoviště estetické plastické chirurgie definitivně oddělit od rekonstrukční plastické chirurgie...


ČESKÉ BUDĚJOVICE - Lékaři Nemocnice České Budějovice provádějí ročně na 1200 plasticko-chirurgických zákroků. To je šestkrát více, než před deseti lety.

„Zájem roste i o esteticko-chirurgické operace, které přímo hradí sami pacienti; zatímco před desetiletím byly spíše výjimkou, nyní jich provádíme kolem 400 ročně a jejich počet pravidelně stoupá. Největší zájem je o liposukce a zvětšování prsů,“ řekl Vladimír Mařík z oddělení úrazové a plastické chirurgie.

„Kvůli tomuto vývoji, který kopíruje celosvětové trendy, management nemocnice rozhodl pracoviště estetické plastické chirurgie definitivně oddělit od rekonstrukční plastické chirurgie,“ dodal Mařík.

Rekonstrukční operace, hrazené zdravotními pojišťovnami, jsou zejména zákroky po úrazech a nehodách. Rekonstrukční plastická chirurgie se provádí v horním areálu nemocnice. Jde hlavně o řešení dětských vrozených vad, poranění rukou, péči o popálené, o nemocné s kožními a na kůži se vyskytujícími nádory či

rekonstrukce prsů po ablacích.

„Naší pýchou je zejména mikrochirurgie, což jsou replantace prstů a částí končetin, přenosy tkáňových celků z jednoho místa pacienta na místo jiné, včetně transplantací prstů z nohy na ruku. Tyto zákroky provádějí jen další tři pracoviště v ČR,“ poznamenal Mařík.

Polovina klientů jsou cizinci

U esteticko-chirurgických operací pacienti dobrovolně podstupují úpravy svého zevnějšku a hradí je v plné výši. Polovinu pacientů estetické chirurgie nyní tvoří hlavně zahraniční klientela.

Nejvíce zákroků, 30 až 40 procent, představují liposukce, tedy odsávání podkožního tuku. Následuje zvětšování prsů pomocí prsních implantátů, zmenšovací a zpevňovací operace prsů a plastiky stěny břišní. Velký zájem je také o úpravy obličeje a úpravy nosu.

Českobudějovická nemocnice patří mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Svou kapacitou zhruba 1700 lůžek je po Fakultní nemocnici Motol, Všeobecné fakultní nemocnici Praha a Fakultní nemocnici Brno-Bohunice čtvrtou největší v zemi.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?