V Číně úspěšně vyzkoušeli nový genový lék proti rakovině

9. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čínská společnost SiBiono GeneTech chce v nejbližší době zahájit sériovou výrobu genového léku proti rakovině s názvem Gendicine. Podle časopisu New Scientist ho čínští vědci vyvinuli s využitím obyčejného adenoviru, který do rakovinných buněk vnese funkční gen p53...


Čínská společnost SiBiono GeneTech chce v nejbližší době zahájit sériovou výrobu genového léku proti rakovině s názvem Gendicine. Podle časopisu New Scientist ho čínští vědci vyvinuli s využitím obyčejného adenoviru. S tímto virem se setkává každý z nás; kromě nachlazení nám většinou nezpůsobuje závažnější problémy.

Adenovirus však může být vhodným nosičem pro „řízenou střelu“, která zasáhne nádorovou buňku a vnese do ní důležitý gen, který přestal plnit svoje funkce. V případě nového čínského léku jde o gen p53, který je onkologům dobře znám; patří mezi geny, které řídí produkci bílkovin, jež drží pod kontrolou dění v buňce.

Klinický test na lidech, který uskutečnili specialisté firmy SiBiono GeneTech, trval čtyři roky a zapojilo se do něj 120 dobrovolníků s rakovinou nosohltanu; ta je v Číně častým onemocněním. Některé léčili pouze klasickým ozařováním, druhá skupina dostávala kromě radioterapie také Gendicine. Virus, nesoucí gen p53, jim vědci vstřikovali přímo do nádoru jednou za týden během osmi týdnů. Lékaři sledovali pacienty ještě rok po terapii.

Výsledek zní neuvěřitelně: u 64 procent nemocných, kteří dostávali Gendicine, lékaři pozorovali úplný ústup nádoru. Bylo to přibližně třikrát víc než u pacientů, jež pouze ozařovali. Jak uvedl Čaochuej Pcheng ze společnosti SiBiono GeneTech, jediným vedlejším efektem genové léčby byla horečka, která postihla asi třetinu pacientů.

Scénář využití adenoviru pro genovou terapii není nový, podobné pokusy probíhaly a probíhají v mnoha laboratořích v celém světě. Čínský virus je však údajně jednodušší, podle dostupných informací by neměl mít vedlejší účinky ani v dlouhodobém výhledu, protože se nespojuje s genomem buňky.

„Jednodušší řešení bývá někdy lepší,“ komentoval úsilí čínských vědců americký genový specialista French Anderson z Univerzity v Jižní Karolíně, který je neplaceným poradcem společnosti SiBiono GeneTech.

Zavedení léku Gendicine do praxe může ovšem vyvolat kritiku západních vědců, protože ještě není dostatečně vyzkoušený. Už několikrát se stalo, že pokusná genová léčba měla nečekané vedlejší účinky. Čínští vědci jsou však přesvědčeni, že při vysokých počtech zhoubných onemocnění výhody použití Gendicinu převýší jeho případné nedostatky. Po jeho rozšíření v Číně chtějí s novým lékem proniknout i do asijských zemí. Věří, že se může uplatnit nejen při léčení rakoviny nosohltanu.

(AČ), Hospodářské noviny, 8.1.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?