V Itálii testován přístroj na zjišťování rakoviny prostaty

4. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
S úspěchem vyzkoušel personál nemocnice sv. Karla Boromejského v Miláně scanner pro diagnostikování rakoviny prostaty. Přístroj funguje na podobném principu jako detektor kovů...


ŘÍM - a pacient se přitom nemusí svlékat.

Přístroj nazvaný Trimprob má tvar tyče a vysílá elektromagnetické vlny k postiženému orgánu. Ten následně vysílá řadu vibrací, které se liší podle stupně narušení nalezených buněk.

Téměř stoprocentní přesnost stanovení diagnózy

Podle výchylek vln obrazovka počítače, na nějž je přístroj napojen, načrtne čtyři typy různé diagnózy, které se pohybují od prostého zanícení přes benigní zbytnění a kalcifikaci až po nádor prostaty.

Přesnost stanovení diagnózy je u tohoto nového přístroje 93 procenta v případech nádorů a 82 procenta v případě, že je test negativní. K určení nemoci stačí kolem dvou minut.

Autorem prototypu Trimprobu, jenž je v současnosti testován v milánské nemocnici, je inženýr Carlbruno Vedruccio, který se inspiroval vojenskou technologií.

Od července loňského roku byl přístroj na zjišťování rakoviny vyzkoušen na 1022 pacientech, u 283 z nich byl diagnostikován nádor prostaty, u stovky zbytnění a u zbývajících některý druh malformace.


Nový „detektor“ použili lékaři také při diagnostikování nádorů na prsu, žaludku a dvanáctníku.

„Účinnost tohoto nového přístroje jsme ověřili u pacientů, u kterých byla zjištěna diagnóza tradičním způsobem,“ vysvětlil doktor Carlo Bellorofonte, jenž je zároveň koordinátorem zkušebního projektu.

Nový „detektor“ byl použit také při diagnostikování nádorů na prsu, žaludku a dvanáctníku. Předpokládá se, že by se s jeho pomocí mohla zjišťovat i rakovina plic.


DÁLE ČTĚTE:
Rakoviny prostaty u nás dramaticky přibývá
Kostní hmota může určit riziko vzniku rakoviny prostaty

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?