V Liberci otevírají centrum invazivní kardiologie

5. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti s akutním infarktem mají od nynějška v liberecké nemocnici daleko lepší vyhlídky na urychlené léčení svého stavu. Pro pacienty nemocnice to znamená, že při infarktu budou mít lepší podmínky léčby...


Nemocnice Liberec ve středu slavnostně otevře nové centrum invazivní kardiologie, kde budou moderní metodou, tzv. srdeční katetrizací vyšetřováni a léčeni pacienti s kardiovaskulárními onemocněními.

Právo o tom informoval ředitel Nemocnice Liberec Jaroslav Krutský. „Laboratoř bude součástí nově reorganizovaného kardiologického oddělení liberecké nemocnice s celkovým počtem 39 lůžek, kde bude pracovat 60 zdravotníků - lékařů, zdravotních sester a ostatního zdravotnického personálu,“ uvedl Krutský.


Vyšetření je určeno hlavně pro nemocné s ischemickou chorobou srdeční a pro pacienty s chlopňovými srdečními vadami.

V těchto dnech nainstalovali v nemocnici kardioangiograf, který umožní zavedením speciálních cévek (katétrů) do srdečních dutin, velkých cév a koronárních tepen zobrazit velmi přesně anatomické poměry v srdci.

Nejen operace

Dodal, že nové pracoviště však neumožňuje jen diagnostické výkony, ale zároveň nabídne pacientům s ischemickou chorobou srdeční i alternativu k operaci na srdci, zjednodušeně nazývanou koronární angioplastika.

„Při tomto způsobu ošetření se do zúženého nebo ucpaného místa v koronární tepně zavede speciální balónkový katétr, kterým se postižené místo roztáhne vysokým tlakem.

Současně se zavede do postižené srdeční tepny pletivová trubička z nerezové oceli, která vyztuží defekt a umožní opět proudění krve do postiženého srdečního svalu,“ popsal zákrok Krutský.

Tímto způsobem budou ošetřování pacienti s chronickou anginou pectoris a mnozí nemocní s akutním srdečním infarktem a tzv. akutními koronárními syndromy.

„Ti budou z nové metody prospívat nejvíce, protože dosavadní farmakologický způsob léčby spočívající v podání léků přináší u těchto nemocných horší výsledky s přibližně dvojnásobnou úmrtností.

Navíc, zatímco prospěch z trombolytické léčby mají pacienti jen do šesti hodin od vzniku infarktu, nemocní s akutním infarktem mohou být úspěšně ošetřeni do 12 hodin od začátku infarktové bolesti,“ upřesnil lékař.

Očekávají skoro dva tisíce pacientů

Nové pracoviště je určeno nemocným z celého Libereckého kraje a přilehlých částí krajů Královéhradeckého, Středočeského a Ústeckého. Dosud tito pacienti museli být léčeni v Praze nebo v Hradci Králové.

V roce 2003 se předpokládá vyšetření a léčení asi 1800 pacientů a z toho kolem 170 pacientů s akutním srdečním infarktem. Celkové náklady na vybudování tohoto pracoviště představují finanční částku ve výši 55 miliónů korun.

„Bylo nutné provést stavební rekonstrukci a nakoupit nové přístroje, z nichž nejdůležitější je koronarograf v ceně 35 miliónů korun.

Přístroj pořídila Nemocnice Liberec bankovním úvěrem a předpoklad návratnosti této investice je do pěti až šesti let jejího provozu,“ zmínil Krutský. Ten také žádal po Libereckém kraji záruky za tento úvěr, ale zastupitelé tento návrh smetli ze stolu a odsunuli vyjádření své podpory pro nedodržení některých kroků, jako je například projednání ve finančním výboru LK.

BARBORA SILNÁ, Právo, 5.3.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?