V Liberci vznikne špičkové pracoviště kardiochirurgie

6. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pracoviště kardiovaskulární chirurgie chce otevřít Krajská nemocnice Liberec. Jeho vybudování přijde zdravotnické zařízení na zhruba padesát milionů korun. Pacienti z kraje už nebudou muset dojíždět na operaci srdce až do pražské nemocnice Na Homolce...


Pracoviště kardiovaskulární chirurgie chce otevřít Krajská nemocnice Liberec. Jeho vybudování přijde zdravotnické zařízení na zhruba padesát milionů korun.

Podle primáře kardiologického oddělení Františka Holma přinese nové pracoviště srdeční a cévní chirurgie spoustu výhod především pro pacienty.

Ti totiž nebudou muset dojíždět na operaci srdce až do nemocnice Na Homolce v Praze. „Na srdeční operace posíláme z Liberce ročně tak sedm set pacientů,“

uvedl František Holm.

Srdeční a cévní chirurgii potřebují z pětasedmdesáti procent pacienti s ischemickou chorobou srdeční a z pětadvaceti procent s chlopenními srdečními vadami.

„Jedná se o pacienty, kteří potřebují buď plastiku srdeční chlopně, nebo celou umělou chlopeň,“ vysvětlil primář. V novém kardiocentru by mělo pracovat přibližně šest až osm odborných lékařů.

Zřízením nového pracoviště tak nemocnice zrealizuje svůj záměr na vybudování kardiocentra, které bude poskytovat všechny služby v těchto specializovaných oborech.

„V Liberci by tak mělo vzniknout špičkové centrum, kde by bylo možno provádět i ty nejnáročnější operace srdce a aorty. Obyvatelé, ale i návštěvníci našeho kraje, by tak nemuseli za těmito složitými zdravotními zákroky jezdit mimo Liberec,“

vysvětlil Pavel Ráček.

Už před rokem otevřela liberecká nemocnice kardiologii. Pacienty musí ale k vážným operacím odesílat právě do kardiocenter v Praze nebo do Hradce Králové.

Kardiovaskulární onemocnění se podle lékařů významně podílejí na celkové nemocnosti a úmrtnosti v kraji.

Kardiochirugie by měla sloužit zejména obyvatelům Libereckého kraje, ale i některým přilehlým oblastem, popřípadě pacientům vyšetřeným v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

O příspěvku na pracoviště kardiochirurgie Liberecký kraj neuvažuje. „Ve svých zdrojích nedisponujeme potřebnými penězi,“ poznamenal krajský radní pro zdravotnictví Pavel Ráček a dodal, že nemocnice by měla žádat o dotaci ministerstvo financí a zdravotnictví a použít také peníze ze svého rozpočtu.

Podle něj by neměl být problém využít i úvěru, protože si nové pracoviště bude schopno samo na sebe vydělat.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
Krajská nemocnice Liberec

LENKA VODVÁRKOVÁ, LENKA MARKOVIČOVÁ, Liberecký kraj

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?