V olomoucké nemocnici při porodu tragicky zemřelo novorozeně

29. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Při vytahování plodu z dělohy se dítěti utrhla hlavička a holčička okamžitě zemřela. Policie případ šetří jako trestný čin ublížení na zdraví. Byla nařízena soudní pitva. Porod byl předčasný, ve 37. týdnu těhotenství...


OLOMOUC - V olomoucké nemocnici v pátek při porodu tragicky zahynulo novorozeně. Při vytahování plodu z dělohy se dítěti utrhla hlavička a holčička okamžitě zemřela. Policie případ šetří jako trestný čin ublížení na zdraví. Bude se jím zabývat i nezávislá odborná komise.

„Při porodu osmadvacetileté rodičky z Přerova došlo při vytahování plodu ženského pohlaví k odtržení hlavičky novorozence a k jeho smrti,“ uvedla včera severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková.

Policisté již v případu zajistili lékařské zprávy, porodopis a vyslechli ošetřující lékaře. Byla nařízena soudní pitva, kterou provedou v brněnském ústavu soudního lékařství. Trestní oznámení ze strany rodiny mrtvého novorozence policie podle zpravodajského serveru iDnes zatím neobdržela.

Mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Stanislav Kopečný řekl, že dítě se rodilo předčasně, ve 37. týdnu těhotenství. Porod přitom začal spontánně. „Porod probíhal zcela normálně. Poté, co již byla venku hlavička, ale nastaly komplikace. Tělíčko nešlo ven, až nakonec došlo k oddělení hlavičky novorozeněte a dítě zemřelo,“ dodal Kopečný. Podle něj se jedná o zcela ojedinělý případ, s jakým se personál nemocnice za svého dlouholetého působení dosud nesetkal.

Lékaři podle přednosty porodnicko-gynekologické kliniky olomoucké nemocnice Milana Kudely postupovali správně a za pozdější komplikace nemohou. „U porodu byl zkušený odborník, který gynekologii dělá desítky let a odrodil stovky dětí,“ řekl Kudela pro server iDnes. „Takové věci nejsou běžné, ale porodnictví je obor, kde se nedá všechno dopředu předvídat,“ dodal.

Pacientka podle Kudely nebyla prvorodička. „Měla těhotenskou cukrovku, ale dítě nebylo extrémně velké,“ upřesnil. Mluvčí nemocnice pro iDnes doplnil, že žena zůstává v péči lékařů ve fakultní nemocnici a není v ohrožení života.

Rovněž profesor z gynekologicko porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Zdeněk Hájek řekl, že se ve své praxi dosud nesetkal s tím, že by lékař při porodu utrhl hlavu živého dítěte. U porodu mrtvého plodu, který byl delší dobu v těle ženy, se může stát, že část plodu je odtržena, protože je již porušena rozkladnými procesy, uvedl Hájek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?