V Singapuru vyvinuli novou léčbu rakoviny jater pomocí křemíku

4. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Singapurští výzkumníci vyvinuli nový způsob léčení rakoviny jater pomocí křemíkových implantátů, které obsahují radioaktivní izotopy a jsou schopné se rozkládat v těle...


SINGAPUR - Podle singapurského listu Strait Times léčba je alternativou lékům a laserovým paprskům, jejichž aplikace sebou nesla vážné vedlejší účinky.

Ředitel odboru experimentální chirurgie nemocnice v Singapuru Pierce Chow řekl, že postup vpravování křemíkových „čipů“ pomocí injekce byl úspěšně vyzkoušen na prasatech a myších a že nyní se hledá desítka dobrovolníků, u kterých je klasická léčba nepoužitelná.

Radioaktivní křemík působí dostatečně dlouho a přímo napadá nádorové buňky. Jejich dosah je maximálně osm milimetrů, takže škody na okolních zdravých buňkách jsou minimální.

Při klasickém způsobu léčby jsou naopak ničeny i zdravé buňky a játra bývají často nevratně těžce poškozená. Pacienti v tomto případě většinou žijí po operaci nejdéle tři měsíce. Proto se dává přednost hůře dostupné transplantaci orgánu.

Singapurští lékaři věří, že pokud se nová léčba kladně projeví u dobrovolníků, pak by měla být k dispozici za tři roky a mohly by sloužit i k odstraňování rakoviny prsu, slinivky nebo plic.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?