V Ugandě začne největší test experimentální vakcíny proti ebole

5. 8. 2019 8:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Výzkumníci v Ugandě zahajují největší test experimentální vakcíny proti viru ebola, kterému v sousedním Kongu během rok trvající epidemie podlehlo přes 1800 lidí. Vakcína od společnosti Janssen Pharmaceuticals (JP) bude testována na 800 lidech, uvedla agentura AP.


Na krvácivou horečku, která se poprvé objevila na severu Konga v roce 1976, stále neexistuje definitivně schválený lék. Kongo nyní používá experimentální vakcínu od firmy Merck, kterou zdravotníci podali více než 180.000 lidem, kteří přišli do kontaktu s ebolou.

Vedoucí vědeckého týmu, který má testování léku na starosti, vyjádřil lítost nad tím, že vakcína JP nemohla být v Kongu využita už během současné epidemie. Proti jejímu zavedení protestoval bývalý konžský ministr zdravotnictví, který kvůli neshodám ohledně eboly v červenci rezignoval. Podle exministra nebyla vakcína účinná a její užívání by lidi mátlo. Společnost Johnson & Johnson, pod kterou JP spadá, uvedla, že vakcína prošla několika koly testů a je bezpečná.

Vakcína byla zatím testována na 6000 lidech, většinou Afričanech. Další fáze výzkumu by měla trvat dva roky a ukáže například, jak dlouho po jejím podání budou pacienti proti ebole chráněni.

Virus eboly je vysoce nakažlivý a podle WHO smrtelný průměrně v 50 procentech případů. První příznaky jako horečka či bolest svalů jsou podobné příznakům chřipky nebo malárie; později se může projevit i vnitřní či vnější krvácení. Choroba se nejčastěji přenáší kontaktem s tělními tekutinami nakaženého a kontaminovanými předměty, například prostěradly, což představuje značné riziko pro zdravotníky.

Epidemii eboly v Kongu vyhlásily úřady minulý rok. Nemoc se zatím podařilo udržet v řídce obydlených oblastech Severního Kivu a Ituri na východě země, v posledních dnech se však objevily tři případy nákazy ve velkoměstě Goma. Toto dvoumilionové obchodní středisko leží na hranicích s Rwandou a má i mezinárodní letiště. Zdravotníci se proto obávají rychlého šíření nákazy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?