V USA zemřel 80letý pacient, který žil 101 dní s umělým srdcem

22. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Keithovi Blakeleymu byl umělý srdeční sval AbioCor implantován 7. ledna, operace trvala šest hodin. Následujících 101 dní fungoval mechanický orgán naprosto bezchybně...


LOUISVILLE (USA) - Pouhý den před 80. narozeninami zemřel na klinice v Louisville v americkém státě Kentucky Keith Blakeley, kterému bylo začátkem roku voperováno umělé srdce. Příčinou skonu bylo selhání několika důležitých tělesných orgánů, nikoli vadná funkce mechanického srdce, sdělili pacientovi lékaři.

Blakeleymu byl umělý srdeční sval AbioCor implantován 7. ledna, operace trvala šest hodin. Následujících 101 dní fungoval mechanický orgán naprosto bezchybně.

Blakeley patřil mezi zhruba deseti dosavadními příjemci umělého srdce k nejstarším, zdůraznil viceprezident společnosti Abiomed Ed Berger. Orgán velký zhruba jako grapefruit je určen osobám, jejichž vlastní srdce již není naprosto s to plnit svou funkci a u nichž je více jak 70% předpoklad, že by bez zásahu

do měsíce zemřeli.

Blakeleyho dcera Patsy Petitová agentuře AP sdělila, že zdravotní stav otce se po operaci průběžně zlepšoval, dokud před týdnem nedošlo k prudkému zvratu, z něhož se již jeho organismus nevzpamatoval. Nebylo to však v souvislosti s umělým srdcem, zdůraznila.

Nyní je naživu pouze jediný příjemce mechanického srdce, který podstoupil operaci 24. února v texaském Houstonu. Jeho totožnost však lékaři nesdělili.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?