V USA zkoušejí monitorovací přístroj pro nemocné se srdcem

31. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V USA se začal zkušebně testovat implantovaný srdeční monitor, který může vysílat informace o svém uživateli po telefonu. Vynález umožní, aby lékař měl svého pacienta pod kontrolou na stovky kilometrů...


LONDÝN/WASHINGTON - Ve Spojených státech se začal zkušebně testovat implantovaný srdeční monitor, který může vysílat informace o svém uživateli po telefonní lince.

Vynález umožní, aby lékař měl svého pacienta pod kontrolou, i když budou od sebe vzdáleni stovky kilometrů. Píše o tom internetový servis BBC.

K vyzkoušení přístroje, který vyvinuli vědci na universitě v Ohiu, byla vybrána malá skupina dobrovolníků.

Jak přístroj funguje?

Srdeční monitor velikosti svazečku zápalek je zaveden v horní části hrudníku a senzor je protažen žílou do jedné ze srdečních komor. Zařízení může měřit srdeční frekvence, srdeční teplotu a tlak krve uvnitř srdce.

Pacienti přejedou „hůlkou“ po svém hrudníku a vyšlou signál do monitoru, aby vyslal údaje lékaři přes telefonní linku. Je to podobný systém, jaký používají některé druhy kardiostimulátorů, ty však pouze vracejí technické informace o stavu implantátu, než aby shromažďovaly data o stavu pacienta.


Přístroj umožní zjistit vážné potíže kardiaka. Lékař si může pacienta zavolat k vyšetření dostatečně včas.

„S přístupem k údajům z implantovaného monitoru kolem hodin, 365 dní v roce můžeme dopředu zjistit jakýkoliv vážný srdeční problém, který by se mohl vyvinout,“ prohlásil ředitel kardiologického oddělení na ohijské státní universitě William Abraham.

„Jestliže zjistíme něco v údajích, co můžeme upravit pomocí léků nebo přídavné terapie, můžeme vyzvat pacienta, aby se dostavil k podrobnějším testům,“ dodal.

„Rychlý pohled na údaje předané monitorem je často všechno, co potřebujeme, abychom vyloučili vážný problém a zbavili pacienta úzkostné obavy.“

Food and Drug Administration (FDA), americká vládní agentura pro kontrolu potravin a léků zatím přístroj neschválila. Právě probíhající testy a další zkoušky zřejmě ještě potrvají dva až tři roky.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?