V Ústí mají nové moderní kardiologické oddělení

21. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranná služba už nebude pacienty po infarktu vozit do Prahy, ale do Ústí. Místní Masarykova nemocnice totiž otevřela moderní kardiologické pracoviště. "Léčba tak bude rychlejší a možnost záchrany pacienta vyšší," řekl primář kardiologie Pavel Červinka...


Otevřením kardiologického oddělení v Ústí zmizelo podle Petra Widimského na mapě České republiky jedno velké bílé místo.

„Nemocní mohou být nyní převezeni do 90 minut do kardiocentra, čímž se snižuje mimo jiné riziko komplikací při převozu a následné léčbě,“ řekl při této příležitosti Widimský, spoluzakladatel invazivní kardiologie v Čechách.

Při akutním infarktu je pomocí invazivní kardiologie okamžitě obnoven průtok krve v postižených srdečních tepnách.

Čtyři hodiny po zákroku srdce pacienta pracuje samo a po čtyřech dnech pacient opouští nemocnici. Na kardiologii v krajském městě pracuje nyní 13 lékařů a 42 sester.

Primář Červinka odborníky do Ústí nalákal podle svých slov na lepší platové podmínky a možnost zlepšení kvalifikace.

Projekt na angiolinku, pomocí níž se srdeční onemocnění léčí, vznikl v roce 1997. Její nákup byl zapracován do projektu dostavby největší nemocnice v kraji. Angiolinka stála zhruba 40 miliónů korun.

O povolení koupit angiolinku žádala Českou kardiologickou společnost také nemocnice v Chomutově a Litoměřicích. „Obojí jsme zamítli. Jedna angiolinka stačí zhruba na 500 000 obyvatel,“ uvedl Widimský.

Celý Ústecký kraj má přes 826 000 obyvatel. V budoucnu se v Ústí možná budou léčit také lidé ze sousedního Saska. „Úroveň kardiologie v Německu je sice špičková, ale pacienti si musí některé zásahy platit,“ vysvětlil Widimský.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:

Masarykova nemocnice Ústí nad Labem

Rudolf Prchal, Právo, 21.10.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?