V Zentivě končím, ale další plány ještě mám

30. 6. 2010 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
"Nebylo jednoduché neustále vysvětlovat nově příchozím ministrům zdravotnictví, kde by mohli hledat přidanou hodnotu v lékové politice, kterou jsme jim neustále poskytovali. Dokonce se u jednoho pana ministra stal paralen synonymem plýtvání, i když tento lék občané dávno platili sami," říká v rozhovoru předseda představenstva Zentivy Jiří Michal.


Ke dnešku končíte ve farmaceutické firmě Zentiva, kterou jste vybudoval. Proč odcházíte?

Ano, téměř na den přesně po 36 letech opouštím firmu, před kterou je řada nových příležitostí. Můj odchod byl dohodnut před dvěma lety. Jsem spokojen, že Zentiva je dnes součástí nadnárodní firmy Sanofi-aventis a tvoří platformu tzv. generického byznysu v této skupině. Má nový, zkušený, mladý a mezinárodní management, který je připraven čelit dalším výzvám a rozvíjet podnik v mnohem širším měřítku. Chci zdůraznit, že nejde o rozchod. Zentivu jsem spíše vnímal jako své čtvrté dítě, a to musí jít do světa, žít vlastním životem. Přeji mu to nejlepší.

Vlastníte ještě nějaké akcie firmy, kterou opouštíte?

Od roku 2009 nevlastním žádné akcie Zentivy.

S jakým pocitem dva roky před důchodem odcházíte?

S dobrým. Dvacet let jsem stál v čele firmy a spolu se svými spolupracovníky jsme zažili snad vše, co se v podnikání, kromě bankrotu, zažít dá. Pro rozvoj firmy a spokojenost zákazníků jsme udělali hodně. Nemáme se za co stydět.

Když se ohlédnete zpět, udělal byste něco v řízení a rozvoji českého farmaceutického průmyslu jinak?

Ó jéje. Ale znáte to. Kdyby byly ryby na stromě… Nebylo jednoduché neustále vysvětlovat nově příchozím ministrům zdravotnictví, kde by mohli hledat přidanou hodnotu v lékové politice, kterou jsme jim neustále poskytovali. Dokonce se u jednoho pana ministra stal paralen synonymem plýtvání, i když tento lék občané dávno platili sami. No a vidíte: paralen je tady stále. Naše firma nestojí a nepadá s jedním lékem. Máme širokou škálu v mnoha léčebných skupinách. Osobně mám nejraději náš omeprazol, jehož obchodní název se stal synonymem léčby žaludečních problémů. Byl jsem u zrodu a uvedení na trh tohoto léku.

Tím, že společnost Zentiva je součástí francouzské společnosti Sanofi-aventis, nejde tak trochu o soumrak českého farmaceutického průmyslu?

Vždy záleží na koncepci a vizi strategického investora - partnera, a tím Sanofi-aventis bezpochyby je. Nemyslím si, že vstup Škoda-auto do skupiny VW byl soumrakem českého automobilového průmyslu. Naopak. Škodovky vidíme dneska všude a já jsem na to pyšný. Zentiva byla identifikována jako platforma generického byznysu v rámci Sanofiaventis, což by mohlo mluvit o jejím budoucím vývoji, podobném Škoda-auto.

Byl jste úspěšným manažerem. Máte recept?

Nést riziko a rozhodnout se včas. Jakékoli rozhodnutí včas je lepší než žádné.

Určitě nebudete sedět doma. Jaké jsou vaše další plány?

Neumím si představit, že bych zcela složil ruce do klína. Je to jako v manželství, když odejdou děti, ale za chvíli přicházejí vnoučata. V Zentivě končím, ale další plány ještě mám. Jde o několik zajímavých projektů do budoucna, z nichž jeden, který se týká podpory práce a podnikání pro naše handicapované občany, se mi jeví jako nejvíc smysluplný a mohl by být snad důstojným završením mé profesionální kariéry.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?