Vakcína proti rakovině kůže se již ověřuje na lidech

9. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Británie začíná poprvé testovat na lidech vakcínu proti rakovině kůže. Vědci z Birminghamské univerzity pod vedením profesora Lawrence Younga pracují na nové metodě již dva roky...


Zkoušky na zvířatech a na lidských buňkách skončily podle slov lékaře úspěšně a ačkoli je ještě brzy na konečné závěry, metoda je slibná. I v případě úspěchu lze ovšem vakcínu očekávat v ordinacích nejdříve za deset let.

Podle statistik je rakovina kůže nejrychleji přibývajícím typem rakoviny v Británii. Každý rok je diagnostikováno na šest tisíc nových případů a asi 1600 úmrtí, což je více než v Austrálii.

Nedávná evropská studie ukázala, že vyspělé evropské země jsou v léčbě rakoviny výrazně před Českou republikou a dalšími zeměmi bývalého socialistického bloku. Podle této studie jde především o to, že na západě se choroba dříve diagnostikuje, a tedy začne i léčit.

Ze Spojených států přišla nedávno zpráva, že vědci zkoušejí očkovací látku proti rakovině slinivky břišní.

Vakcína už byla použita při experimentální léčbě deseti pacientů, takže je prozatím rovněž v počátcích a bude trvat léta, než by se mohla začít používat šířeji. Rakovina slinivky břišní patří k nejnebezpečnějším onemocněním, protože více než 95 procent lidí na ni umírá do dvou let po stanovení diagnózy.

Hospodářské noviny, 9.10.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?