Vážně nemocným lidí hrozí, že si budou muset všechny léky platit sami

28. 5. 2012 7:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Tisíce vážně nemocných lidí v Česku se obávají druhé poloviny roku. Hrozí, že od 1. července si budou muset všechny léky platit sami. U některých přitom půjde až o tisíce korun měsíčně. Pojišťovny kvůli novele zákona už totiž nebudou muset proplácet, které jsou na předpis a zároveň ve volném prodeji. A to jsou například léky na onemocnění slinivky břišní nebo cystickou fibrózu.


Přepis reportáže Zpráv FTV Prima

Zuzana GLACOVÁ, redaktorka: Šestnáctiletá Kristina patří k jednomu z 500 takzvaných slaných dětí v Česku. I když to na první pohled nejde vůbec poznat, trpí vážnou nemocí - cystickou fibrózou. Její tělo není schopno mimo jiné samo trávit. A ak Kristina musí často dojíždět do nemocnice.

Kristina DOUBRAVOVÁ, nemocná s diagnózou cystická fibróza: Musím inhalovat, rehabilitovat, a takže to je náročné časově. Pak se školou skrz to přeléčení, že bývám častěji jakože nemocná.

Zuzana GLACOVÁ, redaktorka: Kristinu při životě udržuje hlavně tento lék - Kreon. Na ten zatím nemocným přispívají zdravotní pojišťovny. Od 1. července by se ale vše mohlo změnit, a to kvůli těmto pěti řádkům na seznamu Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ta v podstatě vylučuje léky pro takzvaně slané děti ze seznamu volně prodejných. Naopak Svaz zdravotních pojišťoven chce i nadále tyto léky alespoň částečně proplácet.

Aleš KREBS, mluvčí České lékárnické komory: Bohužel se to týká i léků, které jsou určeny pro některé poměrně závažné diagnózy a které jsou současně poměrně drahé. Pokud nedojde k dohodě pojišťoven, tak skutečně tyto léky budou vyřazeny z úhrad od 1. července.

Zuzana GLACOVÁ, redaktorka: Nejen podle nemocných a jejich rodin naprosto nepředstavitelná situace je tak už na spadnutí. Pojišťovny by se musely na seznamu dohodnout nejpozději do konce května a čas velmi rychle utíká. A to hlavně nemocným.

Martin ZÁPALKA, lékař, dětská klinika FN Olomouc: Průměrná doba přežití pacienta s cystickou fibrózou je u nás 32 let. Tak právě ta včasně nasazená adekvátní léčba tohle to prodlužuje.

Jiří ROD, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny: Samozřejmě ta jednání pokračují a tu eventuální dohodu samozřejmě nevylučujeme. A naopak budeme se snažit, abychom se dohodli.

Kristina DOUBRAVOVÁ, nemocná s diagnózou cystická fibróza: Mně to přijde takový nespravedlivý, že oni prostě fakt myslí jenom na ty peníze a přitom když se vyrábí léky, tak to není přece pro ně, ale pro nás.

Zuzana GLACOVÁ, redaktorka: Nejen nemocné, ale i lékárníky a lékaře současná situace mezi pojišťovnami zvedla ze židlí. Lékaři se obávají hlavně toho, že by nemocní kvůli vysoké finanční náročnosti přestali užívat své léky.

Martin ZÁPALKA, lékař, dětská klinika FN Olomouc: Nelze ho nahradit jiným preparátem, nemá žádnou jinou náhražku. Pacient ho vlastně potřebuje ke každému jídlu, které jí. Čili pokud ho vysadíte, tak to dítě vlastně nebude trávit.

Zuzana GLACOVÁ, redaktorka: Do jednání mezi pojišťovnami by mohl zasáhnout po vypršení termínu na sladění seznamu už jen ministerstvo zdravotnictví. Nemocní i lékaři ale pořád věří, že to nakonec nebude potřeba.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?