Ve světě 16 nových úmrtí na SARS, Peking od čtvrtka zavře školy

23. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli epidemii SARS zůstanou od čtvrtka všechny základní a střední školy v Pekingu zavřené. Z čínské metropole prchají stovky vyděšených obyvatel. Ti také v rouškách od rána zaplňovali venkovní prostory zdejšího hlavního nádraží...


PEKING - Šestnáct dalších nemocných podlehlo od úterka v Číně, Hongkongu a Kanadě epidemii těžkého akutního syndromu dýchacích cest (SARS). V Číně i v Hongkongu počet obětí nákazy přesáhl již stovku.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes vydala varování před cestami do kanadské obchodní metropole Toronta, čínského hlavního města Pekingu a čínské provincie Šansi.

Doporučení k odkladu návštěvy těchto oblastí by mělo platit minimálně tři týdny, což je dvojnásobek inkubační doby choroby.Od 4. dubna kromě toho platí varování před cestami do jihočínské provincie Kuang-tung, odkud se epidemie zřejmě rozšířila dále po světě, a do Hongkongu.

Z Pekingu prchají stovky vyděšených obyvatel

Čínské ministerstvo zdravotnictví dnes přiznalo devět dalších mrtvých a 147 nových nakažených. Největší nárůst nových případů, 106, přitom zaznamenal Peking, kde si choroba vyžádala dalších sedm životů.


V čínské metropoli budou kvůli nekontrolovanému šíření epidemie od čtvrtka na dva týdny uzavřeny základní a střední školy. Toto opatření postihne 1,7 milionu žáků. Odloženy na neurčito budou také dílčí zkoušky a exkurze žáků.

Z Pekingu v současné době prchají stovky vyděšených obyvatel. Ti také v rouškách od dnešního rána zaplňovali venkovní prostory zdejšího hlavního nádraží, zatímco čekárny zůstávaly prázdné. Na letištích, v letadlech, autobusech, vlacích i na nádražích působí dezinfekční čety.

V celé Číně dosáhl počet úmrtí na SARS 106, nakaženo je 2305 lidí. V samotném Pekingu je již 693 případů nemoci, 35 obyvatel metropole na ni zemřelo.

Hongkongské úřady chtějí poskytnout 1,5 miliardy amerických dolarů na pomoc podnikům postiženým krizí, kterou přinesla nemoc SARS. V rámci ekonomických opatření mají být dočasně sníženy daně a některé poplatky a má být poskytnuta

větší podpora bankovním půjčkám.

Kanada

Další lidský život si epidemie vyžádala v Kanadě, kde zemřel 64letý muž hospitalizovaný s podezřením na SARS. Počet úmrtí takv Kanadě vzrostl na 15. Podle kanadských úřadů jsou však v zemi další nakažení v kritickém stavu. Všechny oběti zatím pocházejí z okolí Toronta.

Austrálie

Australský stát Nový Jižní Wales přidal dnes virus SARS na seznam nebezpečných nakažlivých chorob. Úřady státu tak budou mít propříště možnost pokutovat či uvěznit eventuálního nemocného, kdyby odmítl léčbu. Austrálie přitom zůstává nákazou prakticky nepostižena se čtyřmi zaznamenanými podezřelými případy.

<bSingapur

Podobnými opatřeními reagoval na epidemii i Singapur. V ostrém dopise zveřejněném dnes v tisku singapurský premiér Goh Chok Tong kritizoval infikované, kteří nedodržují karanténu. Od čtvrtka by měl začít v zemi platit zákon, na jehož základě bude možné viníky bez soudu trestat pokutou. Pokud by pacient porušil karanténu vícekrát, mohl by být uvězněn.

Singapur zatím hlásí 14 úmrtí na SARS a 186 nakažených. Obavy vyvolalo propuknutí viru na obřím zeleninovém trhu v hlavním městě, které hrozí rozšířením choroby mezi obyvatelstvo. SARS byl dosud v Singapuru téměř výhradně omezen na zdravotnická zařízení.

USA

Spojené státy dnes povolily svým diplomatům, aby kvůli SARS opustili Vietnam, kde by měl na americkém velvyslanectví zůstat pouze nezbytně nutný personál. Ve Vietnamu bylo zatím nakaženo 63 lidí, z toho pět zemřelo.

Česká republika

V České republice nebyl zatím zaznamenán žádný případ SARS. S podezřením na nákazu SARS byla v úterý na infekční kliniku ve Fakultní nemocnici Bulovka přijata mladá žena, která pobývala v Thajsku. Na výsledky testů se čeká, lékaři nicméně již vylučují, že by mohlo jít o SARS.

</BSINGAPUR

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?