Vědci hlásí průlom v léčení CJD - lidské verze nemoci šílených krav

15. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci z Kalifornie ohlásili nadějný přelom v boji s lidským ekvivalentem nemoci šílených krav - dosud nevyléčitelnou Creutzfeld-Jakobovou chorobou (CJD). Tým vedený nositelem Nobelovy ceny za medicínu za rok 1997 Stanleyem Prusinerem uveřejnil podrobnosti o dvou jinak běžně používaných lécích, které zachránili před smrtí dvacetiletou Britku... Američané nasadili quinacrin, lék proti malárii, a chlorpromazin, podávaný pacientům trpící schizofrenií a jinými duševními poruchami...


SAN FRANCISCO - Vědci z Kalifornie ohlásili nadějný přelom v boji s lidským ekvivalentem nemoci šílených krav - dosud nevyléčitelnou Creutzfeld-Jakobovou chorobou (CJD). Tým vedený nositelem Nobelovy ceny za medicínu za rok 1997 Stanleyem Prusinerem uveřejnil podrobnosti o dvou jinak běžně používaných lécích, které zachránili před smrtí dvacetiletou Britku. Rachel Forbesové z Newton-leWillows na severu Anglie dávali lékaři rok života, když jí letos v červnu diagnostikovali CJD. Byla upoutána na invalidní vozík a nepoznávala rodiče předtím, než ji začali léčit na lékařské fakultě Kalifornské univerzity v San Francisku. Američané nasadili quinacrin, lék proti malárii, a chlorpromazin, podávaný pacientům trpící schizofrenií a jinými duševními poruchami. Po 19 dnech se Rachel, která před onemocněním sloužila v britské armádě, znovu naučila chodit, začala plynule hovořit a úspěšně prošla všemi testy na koordinaci, jež předtím opakovaně nedokázala zdolat.

Prusinerův tým oba léky s molekulami schopnými ničit „zlé“ buňky napadající mozek zdárně odzkoušel již loni na myších. Letos se do Kalifornie vydalo šest britských dobrovolníků. „Je stále ještě předčasné hovořit o zázračné léčbě. Co však můžeme říci s absolutní jistotou, je, že nemoc lze léčit,“ uvedl Stanley Prusiner, řazený do absolutní špičky vědců zabývajících se priony - bílkovinnými částicemi, které působí na jiné bílkoviny, aby se změnily k jejich obrazu.

Prusiner je přesvědčen, že klinické testy dají jeho metodě za pravdu. V Británii zemřelo od roku 1996, kdy si CJD připsala na své konto první oběť, 99 lidí. Nejmladší z nich Zoe Jeffriesové bylo čtrnáct let. Choroba se projevuje poruchami řeči, halucinacemi, křečemi a nepohyblivostí a vrcholí úplnou demencí. Protože inkubační doba může být delší než 20 let, experti se obávají, že zatím známé případy jsou jen špičkou ledovce že s nemocí žijí tisíce lidí.

(DPA, BBC), Právo, 15.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?