Vědci objevili buňky, které způsobují maligní nádory prsu

26. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci zjistili, že schopnost vyvolat vznik dalších nádorů má pouze jedna ze sta rakovinných buněk. Tyto buňky jsou schopné vytvářet vlastní kopie a produkovat řadu dalších typů buněk v původním nádoru...


Vědcům ze střediska pro výzkum rakoviny na univerzitě v americkém Michiganu se podařilo identifikovat rakovinné buňky, které mohou způsobovat zhoubné nádory prsu. Tento objev by mohl mít zásadní výzkam pro další léčbu onkologických onemocnění. Píší o tom internetové stránky BBC.

Vědci zjistili, že schopnost vyvolat vznik dalších nádorů má pouze jedna ze sta rakovinných buněk. Díky tomuto poznatku se lékaři mohou lépe zaměřit na nebezpečné buňky. Tyto buňky jsou schopné vytvářet vlastní kopie a produkovat řadu dalších typů buněk v původním nádoru.

Lékaři izolovali „agresivní“ buňky od ostatních rakovinných buněk, které získali z tkání devíti žen. Tyto buňky se odlišují specifickými proteiny na povrchu svých membrán.


„Současná léčba zhoubných nádorů se zaměřovala na nesprávné buňky.“
Max Wicha

Kdykoli byly přeneseny na pokusné myši, vyvolaly u nich vznik rakovinových nádorů. Naopak ostatní buňky, přestože byly rovněž součástí zhoubného nádoru, nové onemocnění u pokusných zvířat nevyvolaly.

„Cílem všech současných terapií je likvidace co největšího množství buněk uvnitř nádoru,“ říká Max Wicha, člen výzkumného týmu na michiganské univerzitě. „Naše studie ukazuje, že současná léčba se dosud zaměřovala na nesprávné buňky. Měli bychom místo toho vyvinout takové léky, které budou schopny cíleně likvidovat právě tyto nádorové kmenové buňky.“

www.Zdravi.Euro.cz, 25. 2. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?