Vědci odhalili genetický mechanismus dělení rakovinných buněk

3. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tým britských a švýcarských vědců odhalil, jak působí genetický aktivátor dělení a šíření rakovinných buněk. Tento objev podle nich otevírá novou cestu k léčbě většiny zhoubných nádorů...


LONDÝN - Tým britských a švýcarských vědců odhalil, jak působí genetický aktivátor dělení a šíření rakovinných buněk.

Jsou přesvědčeni, že tento objev otevírá novou cestu k léčbě většiny z nejčastěji se objevujících zhoubných nádorů. O výsledcích výzkumu informoval časopis Cancer Research.

Rakovinné buňky rozbalují svinutý gen

Genetický aktivátor kontroluje enzym telomerázu. V normálních buňkách je gen, který tento proces reguluje, pevně svinut a aktivace nenastává. Buňky se v tomto případě procházejí konečným počtem dělení.

Britští a švýcarští vědci přišli na to, že rakovinné buňky jsou s to rozbalovat svinutý gen a uvádět do činnosti aktivátor produkování telomerázy, čímž se zastavuje vyřazování enzymu a padá překážka pro množení rakovinných buněk.


„Objevili jsme, jak aktivace funguje. Jistě to má důsledky pro léčbu, neboť je velký zájem o léky, které budou modifikovat projevy genů.“

profesor Robert Newbold z Brunel University v Anglii

Rakovina se rozvíjí, jestliže kontrolní signály v buňkách špatně fungují nebo jsou změněny. Buňky se místo toho, aby sebe samy ničily, bez zábran množí a vytvářejí zhoubné nádory. Je známo více než 200 druhů rakoviny, mechanismus vzniku je ale týž.

Newbold a vědci ze švýcarského Ústavu pro výzkum rakoviny v laboratoři vyřadili aktivaci telomerázy v rakovinných buňkách tím, že do nich přidali geny z normálních buněk.

„Víme, že podaří-li se zastavit produkování telomerázy v rakovinných buňkách, zastavuje se dělení. Jde o to, jak toho dosáhnout,“ podotkl Newbold.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?