Vědci vyvinuli nový typ stentu pro pacienty z rakovinou jícnu

7. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacientům s neoperovatelným karcinomem jícnu může pomoci nový typ speciálního jícnového stentu, který vyvinuli vědci z Medical Colledge of Wisconsin. Stent umožňuje pacientům celkem bez problémů jíst a pít...


neboť na rozdíl od tradičních typů stentů nevyvolává reflux – zpětný tok potravy ze žaludku do jícnu. Před několika dny o tom informoval časopis Radiology (2002; 225:359-365).

Rakovina jícnu je často smrtelné onemocnění, neboť bývá diagnostikována příliš pozdě na to, aby ji bylo možné úspěšně vyléčit. Ve většině případů je tumor umístěn na rozhraní jícnu a žaludku, čímž způsobuje neprůchodnost trávicí soustvy a neumožňuje pacientům polykat. Lékaři problém řeší umístěním trubice nebo stentu skrz tumor. Stent sice propojí jícen a žaludek, ale potrava se tímto „otevřeným“ průchodem může vracet zpět do jícnu a způsobit gastroesofageální reflux.

Nově zkonstruovaný stent není „otevřený“, ale je vybaven chlopní citlivou na tlak, která umožňuje průchod potravy do žaludku a zabraňuje samovolnému pronikání žaludečních kyselin do jícnu. Je-li tlak v žaludku příliš silný, chlopeň se sama otevře a umožní zvracení či odchod žaludečních plynů.

Ve studii vědci srovnávali výsledky 25 pacientů s klasickým „otevřeným“ stentem a 25 pacientů se stentem vybaveným chlopní. Oba typy stentů zlepšily polykání u všech pacientů z obou skupin. Celkem 24 pacientů s klasickým stentem trpělo refluxem, jeden z nich zemřel během 24 hodin po zavedení stentu na následky vdechnutí potravy. Reflux zaznamenali pouze 3 z 25 pacientů s novým stentem, žádný z nich nezemřel.

Související odkazy:

Medical Colledge of Wisconsin: New Developments Improve Quality of Life for Esophageal Cancer Patients

(mka), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?