Vědci začali testovat globální vakcínu proti HIV

20. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vakcína obsahuje pozměněné části čtyř různých genů viru HIV, a to ze subtypů A, B a C. Vakcína je podle vědců naprosto bezpečná, neboť použité geny viru HIV natolik modifikovali, že jsou naprosto inaktivní...


Američtí vědci začali minulý týden testovat první tzv. „globální“ vakcínu proti viru HIV, která by měla lidi chránit proti třem nejčasteji se vyskytujícím kmenům tohoto viru najednou. Minulý týden o tom informovala agentura Reuters.

První fázi testů na lidech začali vědci provádět třináctého listopadu. Zúčastí se jich 50 zdravých, HIV negativních dobrovolníků ve věku 18 až 40 let. Během jednoho roku jim bude aplikováno několik očkovacích dávek, z nichž některé budou obsahovat vakcínu a některé budou sloužit pouze jako placebo. Zkoušky provádí americký Národní institut pro zdraví (National Institutes of Health), na který dohlíží Centrum pro výzkum vakcín (Vaccine Research Center - VCR).

Vakcína obsahuje pozměněné části čtyř různých genů viru HIV, a to ze subtypů B (nejčastěji se vyskytuje v Severní Americe a v Evropě) a ze subtypů A a C (nejčastější v Africe a Asii). Tyto tři subtypy mají na svědomí na 90% infekcí virem HIV na světě. Vakcína je podle vědců naprosto bezpečná, neboť použité geny viru HIV natolik modifikovali, že jsou naprosto inaktivní.

Podle slov dr. Garyho Nabela, ředitele VCR, laboratorní testy na zvířatech prokázaly, že imunitní odpověď na každý jednotlivý subtyb viru se použitím takto připravené „trojkombinace“ nijak nesnížila. Uvedl, že podobným způsobem, tj. ze tří různých částí tří typů viru, je připravena i vakcína proti dětské obrně.

„Víme, že virus HIV neustále mutuje, vypadá to, že se adaptuje na různé popoulace. Tzv. ‘globální‘ vakcína by nám mohla dát větší šanci odolávat novým typům viru, které by se mohly v budoucnu vyvinout.“

Související odkazy:

National Institute of Health: New HIV Vaccine Holds Promise of Global Effectiveness

MEDLINE: First Human Trial of 'Global' HIV Vaccine Launched

Vaccine Research Center

(mka), www.Zdravi.Euro.cz, 20.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?