V rámci studie vyšetřili v letech 1992 až 2000 krev 386 tisíc osob z 10 evropských zemí. Do roku 2006 zaznamenali 900 případů karcinomu plic. Podle očekávání riziko vzniku karcinomu plic zvyšovalo nejvíc kouření. Po zohlednění vlivu kouření se však ukázalo, že i sérové koncentrace vitamínu B6 měly na toto riziko významný vliv, a to protektivní.
Osoby s nejvyššími sérovými koncentracemi vitamínu B6 měly o 56 % nižší relativní riziko karcinomu plic než osoby s koncentracemi nejnižšími (p < 0,000001). Podobné výsledky vyšly i pro sérové koncentrace methioninu. Je zajímavé, že tento vliv byl podobný u nekuřáků, exku
řáků i současných kuřáků a s narůstající dobou sledování získával na významnosti. Zbývá připomenout, že vitamín B6 je označení pro deriváty pyridinu pyridoxin, pyridoxal a pyridoxamin, a že jejich dobrým zdrojem jsou játra, vepřové maso, makrely, vejce, droždí, banány, brambory, zelenina, ořechy, obiloviny a celozrnný chléb.
JAMA, 2010, 303, p. 2377–2385