Vláda souhlasí s mezinárodní úmluvou o kontrole tabáku

12. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká vláda vyjádřila souhlas s Mezinárodní úmluvou o kontrole tabáku. Materiál, který v květnu přijala Světová zdravotnická organizace, je první mezinárodní úmluvou tohoto druhu. Česko však zatím většinu úkolů úmluvy nesplnilo...


PRAHA - Reklama a propagace jsou omezeny, přesto mohou tabákoví výrobci dál sponzorovat automobilové soutěže. Úmluva například také stanoví požadavky na označování krabiček cigaret.

Podle úmluvy má být léčba závislosti na tabáku součástí zdravotního systému. Zdravotní pojišťovny by ji měly hradit, což zatím nedělají. Pokud jde o předlohu vicepremiéra Mareše, je nutné vyřešit metodický spor s Českým statistickým úřadem o způsob vykazování některých údajů. Novinářům to řekl premiér Vladimír Špidla (ČSSD) a zdůraznil, že nešlo o koncepční spor.

Úmluvu musí ještě schválit parlament a podepsat prezident republiky. V platnost vstoupí tři měsíce poté, co ji přijme 40 ze 192 zúčastněných zemí.

Návrh, který se týká zdravotně postižených, se vrací k dopracování

K dopracování kabinet naopak vrátil předlohu vicepremiéra Petra Mareše (US-DEU), která má umožnit zdravotně postiženým plnohodnotně se zařadit do společnosti.

Vicepremiér doporučuje větší využití internetu, práce z domova přes počítač a především pomoc úředníků při hledání práce. Vydat chce informační příručku pro zaměstnavatele o všech okolnostech zaměstnávání lidí s postižením. Do zákoníku práce chce zakotvit platnost právního úkonu elektronickou cestou a upravit práci na dálku, takzvaný teleworking.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?