Vláknina ve výživě nemocných

27. 10. 2015 10:38
přidejte názor
Autor: Redakce

Vlákninou rozumíme polysacharidy rostlinného původu, které nejsou rozkládány enzymy lidského trávicího ústrojí. Dělíme ji na vlákninu rozpustnou (správněji spíše bobtnavou), která má velký význam ve výživě zdravých i nemocných, a na vlákninu nerozpustnou. Pod pojemem nerozpustná vláknina nejčastěji rozumíme celulózu, hemicelulózu a lignin. Reprezentantem vlákniny rozpustné je pektin, který známe jako složku odpovědnou za želírování ovoce. Společně pak mluvíme o vláknině potravy. Příjem obou druhů vlákniny příznivě ovlivňuje trávení a vstřebávání živin u zdravého člověka. Při onemocnění je však třeba zvažovat, který druh vlákniny a v jakém množství bude pro pacienta vhodný. Funkce a zdroje vlákniny Základní funkcí vlákniny v zažívacím traktu je ovlivnění peristaltiky a zvětšení objemu tráveniny. Hrubé části působí obdobně jako „kartáč“. Zvětšení celkového objemu a nerozpustná vláknina se postarají o zrychlení peristaltiky. Nezbytné je k tomu ovšem dostatečné doplnění tekutin, tedy důsledné zapíjení konzumované stravy. Na vrub zkonzumované vlákniny je třeba počítat cca 1/3 l tekutiny navíc. Pokud by doplněné tekutiny bylo málo, mohlo by dojít k opačnému problému, jehož důsledkem by byla v lepším případě zácpa, v horším ileus. Zrychlení peristaltiky vede logicky ke snížení vstřebávání některých složek ze stravy (zejména cholesterolu a sacharidů, tuků) a tím se snižuje i celkový příjem ene



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?