Vliv výživy na hojení ran a chronických defektů

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

Pod pojmem chronická rána či defekt nejčastěji řadíme dekubity, případně bércové vředy. Dekubity a jejich vznik jsou ve zdravotnických zařízeních evidovány a hodnoceny. Jsou vnímány jako kritérium kvality poskytované péče. Vznik dekubitu může být velmi rychlý, v některých případech vznikají v řádu hodin. Proto je nezbytné systémové řešení nejen na úrovni léčení již vzniklého dekubitu, ale i ve fázi prevence jeho vzniku. Pro úvod se sluší uvést několik nezbytných citací: • Definice rány: Pod pojmem rána se rozumí porušení integrity kožního krytu tvořícího bariéru mezi zevním a vnitřním prostředím. Každé narušení kožního povrchu je spojeno se ztrátou kožní substance, která může zasáhnout různě hluboko do tkání podkožních. • Chronické rány jsou všechny rány, které trvají déle než 4 týdny. Vznikají obvykle v oblasti poškozené předcházejícím onemocněním uplatňujících se v etiologii onemocnění. Většinu z nich představují chronické rány – ulcerace bérce a dekubity. Hojení ran Nezávisle na druhu rány a rozsahu ztráty tkání probíhá proces hojení rány ve 3 fázích, které se nezávisle prolínají: 1. fáze zánětlivá – exsudativní (čisticí), ve které dochází k zástavě krvácení a čištění rány, 2. fáze proliferační (granulační) s tvorbou nové granulační tkáně a cévní proliferací, 3. fáze reepitelizační s diferenciací epitelu a tvorbou jizvy. Prognóza hojení je závislá na patologickoanatomickém a patologickofyziologic



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?