Vodní záchranáři mají u východočeských přehrad plné ruce práce

26. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Za první tři prázdninové týdny mají na kontě desítky zásahů. Ošetřují různá poranění, štípnutí hmyzem, zachraňují převrácené lodě a jejich osádky a podobně. Žádná z nehod zatím nebyla tragická...


PARDUBICE - Dobrá kvalita vody i teplo posledních dnů přejí rekreaci u východočeských přehrad. Vodní záchranáři, kteří dohlížejí na bezpečí návštěvníků, mají plné ruce práce. Za první tři prázdninové týdny mají na kontě desítky zásahů. Ošetřují různá poranění, štípnutí hmyzem, zachraňují převrácené lodě a jejich osádky a podobně. Žádná z nehod nebyla tragická, řekli včera záchranáři z Rozkoše na Náchodsku, Seče na Chrudimsku a Pastvin na Ústeckoorlicku.

Na třech největších přehradách Královéhradeckého a Pardubického kraje působí týmy Vodní záchranné služby celotýdenně pouze v době prázdnin. „Stálou službu tu drží každý týden tři členové vodní záchranky a dva až tři stážisté z vyšší zdravotnické školy. Zatím máme přes 80 ošetření, většinou poranění při koupání. Asi čtyřikrát jsme museli k pacientovi volat rychlou lékařskou pomoc,“ řekl v neděli záchranář z Rozkoše Tomáš Kulhánek. Během minulých prázdnin tu záchranáři ošetřili na 300 lidí. „Rekreantů ubývá. Teď je krásná voda i počasí a kempy jsou obsazeny tak z 50 procent,“ konstatoval Kulhánek.

Ani vodní záchranáři ze Sečské přehrady letos zatím nemají na kontě zvlášť dramatickou akci. „Asi patnáctkrát jsme zasahovali na vodě. Převržené lodě, pomoc lidem, které na hladině zastihla bouřka, a podobně. O něco více zásahů jsme měli na souši,“ vypočetl prázdninovou bilanci Vladimír Pavlík. Na Seči se střídají čtyřčlenné záchranné týmy, v nichž je i potápěč. Během prázdnin mívají kolem 60 výjezdů. Letos to zřejmě bude podobné.

Také na Rozkoši poskytují záchranáři letos převážně předlékařskou pomoc. „Počasí koupání zatím moc nepřálo, a tak jsou to hlavně úrazy z kolečkových bruslí, kol a skateboardů. Měli jsme tu i useknutý palec,“ řekl Jan Sündermann.

Největším nepřítelem lidí na vodě je podle zkušeností záchranářů neopatrnost a neznalost. „Stále dokola například upozorňujeme rodiče, že děti mají mít na lodi vesty. Dítě totiž rychleji než dospělý nasaje vodu do plic, vznikne edém a tragédie je tu,“ konstatoval Sündermann.

Na Rozkoši působí podle Kulhánka velké problémy také podnapilí, kteří se vydávají do vody při návratu z restaurace či diskotéky. Na molu, které je jejich oblíbeným místem ke koupání, musí proto často zasahovat bezpečnostní agentura. S opilými plavci mají zkušenost i na Seči. Prvním „klientem“ tamních záchranářů byl právě opilý plavec.

Díky působení Vodní záchranné služby je počet lidí, kteří ve vodách přehrad v posledních letech utonuly, minimální. Na Seči nepřišel za dobu desetiletého působení záchranářů o život nikdo, na Pastvinách loni utonula žena, která dostala ve vodě infarkt. „Na Rozkoši se utopil loni v květnu, kdy jsme tu ještě nebyli, opilý mladík,“ dodal Kulhánek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?