Volně prodejné léčivé přípravky

9. 3. 2000 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce


Dětské alergie

Při péči o alergické dítě je třeba vzít v úvahu všechny možné vlivy a podněty, které mohou stav zhoršit nebo zlepšit. Podporujeme samozřejmě ty, které stav zlepšují. Můžeme například příznivě zasáhnout podporou obranyschopnosti organizmu podáváním různých multivitaminových přípravků, správnou volbou přípravků k rychlé a účinné léčbě rýmy, kašle, nachlazení a podobně. Vždy musíme dbát na zcela individuální přístup ke každému nemocnému. Jeden a ten samý typ přecitlivělosti může být základem různých alergických chorob projevujících se například jako astma nebo ekzém.

Nezbytné praktické rady rodičům

Účinnost léčby hodně ovlivňuje správné podávání léků. Vliv má také znalost případných vedlejších nežádoucích účinků, na které můžeme rodiče lépe připravit. Musí mít jasno, které léky se berou na lačno, to je alespoň 1 hodinu před jídlem a 2 po jídle, které se berou při jídle a které po něm. Seznámit je s funkcí a obsluhou různých dávkovačů, inhalerů, diskhalerů, insuflátorů a podobně. Je třeba vědět, které léky je nutné uchovávat v chladničce a které se mohou uchovávat při normální teplotě. Častým nežádoucím účinkem antihistaminik je ospalost a sucho v ústech. Matka, která o této možnosti ví, na ni dítě připraví a i sama je klidná a nepovažuje případný výskyt nežádoucího účinku za zhoršení stavu. To má kladný vliv na psychiku pacienta a tím i na zlepšení jeho zdravotního stavu.

Co mohou rodiče koupit v lékárně

Nyní bych se chtěla zmínit o některých volně prodejných přípravcích, vhodných pro alergické děti. Z perorálních antihistaminik je volně prodejný například ZYRTEC 7 tablet. Jedná se o silné antihistaminikum s poměrně mírnými nežádoucími účinky. Výjimečně se může objevit ospalost, sucho v ústech, závrať, bolest hlavy či zažívací potíže. Tablety je vhodné podávat dětem až od 6 let. Pro menší děti je vyráběn ZYRTEC v kapkách a ty předepisují lékaři. ZYRTEC účinkuje při alergických rýmách, při alergickém zánětu spojivek a také u některých kopřivek.

K zvládnutí některých případů alergické rýmy je vhodný volně prodejný DISOPHROL REPETABS tablety. Nežádoucí účinky se u něj objevují o něco častěji. Není vhodný pro děti mladší než 12 let.

Akutní a chronická onemocnění dýchacích cest a jejich alergické záněty u dětí lze mnohdy zvládnout pomocí BENADRYLU N sirupu. Podáváme ho dětem od jednoho roku. Nežádoucí účinky, jako ospalost, snadná únavnost, sucho v ústech, ale i podráždění CNS (u malých dětí při vysokých dávkách), nejsou příliš časté. BENADRYL je silné antihistaminikum, výrazně mírní četnost a intenzitu záchvatů kašle, rozšiřuje malé bronchy, snižuje zánětlivý otok sliznice, zlepšuje dýchání a zmírňuje příznaky rýmy a nachlazení.

Pozornost si jistě zaslouží i přípravek FENISTIL gel. Jedná se o antihistaminikum užívané lokálně. Účinkuje při kopřivce, bodnutí hmyzem, slunečních dermatitidách i při různých svrbících dermatózách. To vše jsou problémy, které mohou děti často trápit, a proto si myslím, že FENISTIL gel by neměl chybět v žádné lékárničce připravované například na dětský tábor. Je třeba vědět, že místo ošetřené FENISTILEM nesmí být po delší dobu vystaveno slunečnímu záření.

Tekuté pudry

V lékárnách lze zakoupit i další přípravky, které nepůsobí přímo proti alergiím, ale s výhodou se užívají jako symptomatická léčba u alergických onemocnění. Zmiňme se alespoň o oblíbeném TEKUTÉM PUDRU. Dnes už není nutné TEKUTÝ PUDR nechávat připravit podle konkrétního předpisu až po návštěvě lékaře. K dispozici jsou nesedimentující TEKUTÉ PUDRY jak s mentolem, tak bez něj. Prodávají se v tubách, se kterými se velmi dobře pracuje. U mnohých dětí se často objevuje nepříliš závažná, ale nepříjemná svrbící kopřivka po jídle. Ne vždy se podaří jejímu objevení předejít zjištěním a odstraněním příčiny. Potom rychlou aplikací vhodného TEKUTÉHO PUDRU můžeme dítěti hodně ulevit a pomoci.

Zvláštní kapitolu tvoří polékové alergie. Bohužel nejsou výjimečné. Často se objevují například po penicilinových antibioticích a tak ohrožují i děti. Někdy nevyvolává alergii účinná látka, ale látka pomocná. V tomto případě můžeme problém řešit vhodnou lékovou formou nebo volbou jiného přípravku se stejnou účinnou látkou. Jindy je příčinou alergické reakce například kombinace požití léku a pobytu na slunci. I v tomto případě je pomoc snadná, když je nemocný, popřípadě jeho rodiče, správně informován. Pokud je příčinou účinná látka, je nutné lék vysadit a nadále jej už neužívat.

Na závěr bych chtěla zmínit, že volně prodejnými léčivými přípravky můžeme některé dětské alergie léčit. V jiných případech jimi můžeme zlepšit celkový stav a léčbě alergie napomoci. Ale za neméně důležité považuji při péči o dětského alergického pacienta poskytování informací o všem, co s jeho léčbou jakkoliv souvisí.

Ilustrační foto Marta Jedličková

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?