Vorarlbersko

24. 4. 2013 9:18
přidejte názor
Autor: Redakce

Rakouský kousek ráje




Rakousko je naším nejbližším jižním sousedem. Máme společnou nejen hranici a velký kus historie, ale také chutě. Nejzápadnější cípek země – Vorarlbersko – je ideálním místem, kde se prolíná krásná příroda a dobré jídlo. Zveme vás na exkurzi! Vorarlbersko – nejzápadnější spolková země Rakouska, na východě sousedící s Tyrolskem, na jihu a západě se Švýcarskem a na severu s Německem, nabízí v zimní i letní sezoně rozmanité zážitky pro návštěvníky různého ražení – od vysokohorské turistiky a lyžování v zimě po kulturní vyžití a lenošení na břehu Bodamského jezera. A to vše podpořené dobrým jídlem.

Nebi vstříc

Výchozím bodem pro pěší turistiku po oblasti, které se v létě říká Grüne Ring, může být kterékoli z horských městeček, ležících vesměs v nadmořské výšce přes tisíc metrů. Ti odvážnější do toho můžou šlápnout hned odsud, línější jistě využijí služeb lanovky a nechají se vyvézt ještě trochu výš. Z konečné lanovky je pak možné podnikat výlety prakticky po vrstevnici, s nepatrným převýšením, a přitom se kochat nekonečnou krásou horských štítů, příkrých zelených strání, které tu a tam kaskadérským způsobem brázdí stroje sklízející trávu z horských luk, či míjet stáda volně se pasoucích krav, pokojně spásajících trávu plnou bylinek. Jejich čerstvé lahodné mléko je pak k dostání téměř na každé horské Hütte (horské dřevěnice po zdejších původních obyvatelích), ke které dojdete. Tyto stavby jsou vybudované ze dřeva na kamenných podsadách vesměs bez použití kovových prvků. Některé jsou obydlené, v jiných najdete třeba knihovničku a několik fatboyů, na kterých si můžete pohovět při četbě nebo se jen líně kochat úchvatným výhledem. Uslyšíte-li na svých toulkách pronikavé písknutí a vzápětí další, vězte, že jste narazili na kolonii svišťů horských, kteří o vás radostně informují své druhy!

Pohostinství. Zn.: Osobně

Naše putování po Vorarlbersku jsme započali v překrásné vesničce Lech am Arlberg. Zdejší rodinný hotýlek Gotthard například kromě hotelových služeb provozuje také vlastní pekárnu. Peče denně a v sezoně přemění až jednu a půl tuny mouky na opravdu báječné pečivo (od několika různých druhů chleba až po drobné slané i sladké), na kterém si pochutnávají nejen zdejší hoteloví hosté. Clemens Walch, majitel hotelu, také v létě pro návštěvníky organizuje jednou týdně jakousi pozdní snídani na své Hütte. Na stolech se tu kromě vlastního pečiva skví i domácí máslo, zdejší proslulá slanina Valluga, klobásky a jiné uzeniny vlastní výroby, k popíjení se nabízí domácí mošt, samozřejmě mléko a z něj vyrobené sýry – od čerstvých tvarohových až třeba po zdejší proslulý vyzrálý Bergkäse. Milovníci destilátů pak jistě ocení domácí hruškovici. Domácký pocit vytváří Clemens Walch osobně. Nejenže všechny ty dobroty doveze až k horské chatce, ale se svým asi 12letým vnukem i přichystá. Často také vezme do ruky harmoniku a alpským vzduchem se pak nesou zdejší horské vypalovačky. Krkonošští hoteliéři by teda koukali – nebo měli přijet na teambuilding!

Z lesů, vod a strání

Horskou túru je nutné završit u dobrého jídla. A prakticky není možné se zmýlit. Navštívíte-li kteroukoli místní restauraci, najdete tu místní pochoutky – zvěřinu, ryby, uzeniny a sýry. Na zvěřině si Rakušané na rozdíl od nás, kteří ji konzumujeme hlavně na podzim, pochutnávají celoročně a kromě různých ragú a minutek z ní připravují také špičkové uzeniny. Na každém menu najdete vynikající horské pstruhy (Forelle), ať už sádkové, nebo z volné přírody, či siveny. Zajeďte si na ně do Fischteichu (www.fischteich-lech.at)! Sám prostor sice není nikterak honosný, ale ryby, které tu podávají, jsou naprosto špičkové! Připravují je tu pouze čerstvě vylovené z průzračného horského jezera, které restauraci obklopuje.

Z hor k vodě

Vorarlbersko ale nejsou pouze hory. Jeho nejzápadnější cíp dosahuje až k Bodamskému jezeru, které tvoří přirozenou hranici tří států – Rakouska, Švýcarska a Německa. Jezero je mohutnou zásobárnou pitné vody a všechny lodě, které brázdí jeho hladinu, musejí používat pouze ekologický pohon, aby jej neznečistily. Skvěle připravené ryby z něj vylovené také dostanete v mnoha restauracích na jeho břehu. Nacházejí se tu také centra oblasti – města Bregenz a Dornbirn. První je proslulé svými letními operními festivaly (www.bregenzerfestspiele. com), jejichž scéna je postavená na břehu jezera a dodává jim překrásné přírodní pozadí. Festivaly mají každoročně na programu jednu operu, která se hraje po dobu přibližně tří měsíců – loni se tak z břehů jezera vynořila obří silueta zavražděného Marata, tvořící scénu opery Umberta Giordana Andrea Chénier. Ve městě Dornbirn pak nebudete vědět, kam se dřív podívat či co ochutnat na zdejších proslulých farmářských trzích. K dostání jsou tu snad všechny lokální suroviny, včetně vakuovaných

lahůdek pro zaměstnané hospodyňky (mnoho druhů knedlíků nebo předvařená hovězí květová špička, proslulá c. a k. Tafelspitz). I my jsme si z výletu přivezli několik lahůdek a nezištně se s vámi o ně podělíme.
Objednáte-li si tu dršťkovou polévku, může vás překvapit, že bude bílá a ne červená, jak je u nás zvykem. Nebojte se ji vyzkoušet a neváhejte pustit se i do dalších ochutnávek. Vorarlbersko je totiž krásné a jeho jídla inspirativní – a také těžce návyková!

(převzato z časopisu F. O. O. D. 4/2013)

O autorovi| Text: Eva Všetíčková

Horská část Vorarlberska nabízí nádherné vysokohorské túry panenskou přírodou, na kterých můžete potkat nejen pokojně se pasoucí stáda krav, ale také kolonie svišťů horských. Svou útulnou náruč hladovým turistům nabízí mnoho horských chat, kde si pochutnáte na místních specialitách – domácím másle, sýrech či lahůdkách ze zvěřiny.
Skot v barvě bílé kávy se volně pase ve vysokých nadmořských výškách. Není výjimkou vidět jeho siluety až na úplném vrcholu některého z horských štítů. Turistika ve zdejší oblasti je vhodná pro celou rodinu. Svačinu na cestu si chystat nemusíte, na horských chatkách koupíte lahůdky místních farmářů.
Jedna z mnoha turistických stezek vede také po stopách Wallisanů, zdejších původních obyvatel. Cestou můžete narazit na překrásné trilobity. Malá starodávná osada s kostelíkem pak láká k posezení. Nabídnou vám tu samozřejmě mléko, ale také skvělou domácí hruškovou pálenku.
Z městečka Lech am Arlberg můžete autem, pěšky, na kole či nově také na elektrokole dojet do rybí restaurace Fischteich. Přilehlé horské jezírko je plné pstruhů a sivenů, které vám tu čerstvě vyloví a připraví velmi jednoduše, ale o to chutněji.
Nábřeží Bodamského jezera je oblíbeným relaxačním místem obyvatel města Bregenz, které se u něj nachází. Mohou se tu nejen procházet, ale také posedět u knihy nebo časopisu, které jsou tu volně k dispozici. V sezoně se tu konají operní festivaly, jejichž scéna je umístěna přímo na vodách jezera – loňský hit, opera Andrea Chénier, měl scénu v podobě zavražděného Marata.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?