Výrobci nepustili na trh levný lék, nyní platí odškodné

29. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Částku 80 miliónů dolarů musí zaplatit dva američtí výrobci léčiv, Aventis Pharmaceuticals a Andrx Corp. Podle zjištění soudu obě firmy poškodily pacienty tím, že znemožnili distribuci levnější verze přípravku...


Cardizem CD, který zdravotníci používají při léčbě pacientů s vysokým krevním tlakem. Ti tak museli podle deníku Indianapolis Star za cardizem platit měsíčně v průměru 73 dolarů, zatímco levnější novinka by je přišla jen na 32 dolarů.

„Neumožníme společnostem, aby zvyšovaly zisky na úkor nemocných a starších osob,“ prohlásil k rozsudku prokurátor Eliot Spitzer.

Výrobcem cardizemu je Aventis. S producentem generických přípravků, firmou Andrx, uzavřel v roce 1998 dohodu za 90 miliónů dolarů. Podle ní neměla firma prodávat na trhu levnější verzi léku, a to po dobu 11 měsíců. Obě firmy však smlouvu každoročně obnovovaly.

Nyní budou muset odškodnit zdravotní pojišťovny 30 milióny dolarů. Mezi zákazníky se rozdělí 21 miliónů. Část odškodného získají i americké státy, které žalobu iniciovaly.

Mluvčí firmy Aventis Lise Geduldigová tvrdí, že souhlas s odškodněním neznamená přiznání viny. „Společnost Aventis je přesvědčena, že dohoda s firmou Andrx byla legální a nezbytná, abychom ochránili patentová práva na cardizem, která byla dosud platná,“ řekla listu The Star Ledger.

Hospodářské noviny, 29.01.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?