Využít tvář pro dobrou věc!

27. 5. 2013 9:28
přidejte názor
Autor: Redakce

Mezi matadorkami českého ošetřovatelství byste jméno Andrea Kalivodová hledali zbytečně. A nutno dodat, že tato mladá dáma není ani jinak profesně spojena s medicínou či zdravotnictvím. Andrea je přední česká mezzosopranistka, která se rozhodla podpořit dobrou věc a prospět i jinak než pouze zpěvem. Spojila proto své jméno a tvář s konkrétním charitativním projektem bojujícím v duchu prevence, a především proti neinformovanosti… V budoucnu ji tedy budeme vídat nejen na pódiích koncertních sálů a operních síní, ale i v souvislosti s poměrně vzácným onemocněním, jakým je plicní arteriální hypertenze.




Abychom nemátli čtenáře, že si snad spletli časopis, měly bychom náš rozhovor zahájit osvětlující otázkou: Jak dojde k tomu, že se kariéra operní pěvkyně propojí s medicínou?

Vlastní zkušeností, která je nepřenositelná… V nedávné minulosti jsem navíc měla možnost se s tímto prostředím blížeji seznámit. Všechny zdravotníky velice obdivuji a vážím si jejich práce.

Evidentně byl pro vás loňský rok poměrně zásadní a zlomový, naštěstí ale vše pro vás dopadlo dobře. S charitou jste již své zkušenosti měla, následkem prožitého jste se ale rozhodla pro větší záběr a systematičnost. Jakým směrem jste se v této oblasti nově vydala?

Byla jsem, a i nadále se považuji za dítě štěstěny, ale v loňském roce jsem se potýkala s určitými zdravotními problémy, které mě donutily, abych se zastavila a trochu přehodnotila svůj žebříček hodnot. A také jsem se utvrdila, že chci pomáhat těm, kteří takové štěstí v životě jako já neměli. Chci využít toho, že jsem mediálně známá, a tak doufám, že mi bude veřejnost třeba i naslouchat. Chtěla bych se stát takovou de facto mluvčí, komunikátorem pro jedno konkrétní onemocnění - pro plicní arteriální hypertenzi. Jedná se o závažné onemocnění, o kterém ale veřejnost příliš neví.

Proč právě plicní arteriální hypertenze?

Byla to shoda náhod. O tomto onemocnění jsem se dozvěděla přes své přátele. Do té doby mi tato diagnóza, která spadá do kategorie vzácných onemocnění, moc neříkala. A přitom se jedná o nemoc, která může být smrtelná. Zároveň medicínské statistiky ukazují, že typická pacientka je mladá žena. Je to choroba, která pacienta de facto dusí. A já si tohle opravdu neumím představit. Vždyť bez dechu bych nemohla dělat to, co tak strašně miluji - zpívat. Až díky těmto informacím jsem si natvrdo uvědomila, že nadechnout se rozhodně není samozřejmé. Zkrátka těch faktorů, které rozhodly pro spolupráci, bylo mnoho. Nemohu například opomenout ani možnost spolupráce s řadou zajímavých a významných osobností, se kterými mám tu čest se potkávat. Například profesor Češka, náš přední český internista, je opravdová osobnost, ke které je možné jen obdivně vzhlížet.

Jak konkrétně vypadá vaše spolupráce na projektu?

Jak jsem již říkala, chci nyní v první řadě pomoct v oblasti komunikace. Věřím, že i díky mé osobě se povede přitáhnout pozornost k tomuto onemocnění a začne se o něm více mluvit. Stejně tak jako se třeba začnou více komunikovat problémy nemocných. A že jich je řada. Budu spolupracovat s odborníky a odbornými společnostmi, ať už je to Česká internistická společnost ČLS JEP, nebo Česká asociace pro vzácná onemocnění. Ve hře je i charitativní koncert. Aktivit bude řada a já je samozřejmě budu veřejnosti postupně představovat.

Dočetla jsem se, že jste se již v pěti letech rozhodla, že budete zpěvačkou… Žádná fáze „zdravotní sestřičky“ tedy ve vašem životě neproběhla?

Fáze zdravotní sestřičky neproběhla, ale moje maminka je zdravotní sestra a já doufám, že jí dělám radost

Diagnóza nádorového onemocnění vás musela hodně vystrašit, o to větší byla jistě úleva při zjištění, že se jednalo o nezhoubný, operabilní nádor. Byl to ale takový lehce vztyčený hrozící prst shůry… Jak se celý tento prožitek odrazil na vašem osobním životě, kromě toho, že jste se rozhodla aktivněji angažovat v charitě?

Určitě se mi velmi srovnaly priority a jsem za to, díky bohu, velice, velice vděčná. Nic v životě nepřichází náhodou. Ať každý den stojí za to!

Působíte jako sólistka Národního divadla. Na co byste aktuálně naše čtenáře pozvala?

Určitě bych čtenáře ráda pozvala na Carmen, což je moje vysněná role a klenot v programu Národního divadla. V současné době připravuji svou druhou sólovou desku, která bude velice zajímavá, její repertoár nebude striktně operní, zazní na ní i klasické muzikálové melodie.

Až díky těmto informacím jsem si natvrdo uvědomila, že nadechnout se rozhodně není samozřejmé…

Setkání pro dobrou věc… Anna Arellanesová (ČAVO), doc. MUDr. Anna Nečasová, CSc., Andrea Kalivodová, MUDr. Kateřina Kubáčková a prof. MUDr. Richard Češka, CSc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?