Výzkum léku hledá ženy po rakovině prsu v menopauze

21. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bezpečnost tibolonu pro onkologické pacientky v menopause má ověřit celosvětová studie, do níž se mohou hlásit i české ženy. Studie zahrne ve 26 zemích 2600 žen, které prodělaly v minulých pěti letech rakovinu prsu a trápí je klimakterické syndromy...


PRAHA - Ženy po rakovině prsu, jež trápí obtíže přechodu, měly dosud smůlu. Klasickou hormonální léčbu, která pomáhá od návalů a depresí, nemohly mít, aby hormony nevyvolaly návrat rakoviny.

Nadějí pro ně může být lék s obsahem hormonu tibolonu, který se řadu let užívá na obtíže přechodu u zdravých žen. Bezpečnost léku pro pacientky po rakovině má ověřit celosvětová studie, do níž se mohou hlásit i české ženy. Uvedla to docentka Taťána Rešlová z gynekologickoporodnické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Studie zahrne ve 26 zemích 2600 žen, které prodělaly v minulých pěti letech rakovinu prsu a trápí je klimakterické syndromy. Sledovány budou dalších pět let.


Studie LIBERATE - tibolon i pro ženy s kontraindikací HRT?

„Nábor v Česku začal letos, přihlášky přijímá až do konce roku vedle královéhradeckého i pražské pracoviště ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Pacientky se rovněž mohou informovat u svého lékaře,“ uvedla Rešlová.

Do studie se zapojilo také pražské centrum Na Zeleném pruhu a soukromé gynekologie v Písku a Ostravě, spolupracující s tamními nemocnicemi.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?