5 % za poslední tři měsíce pokračující úbytek hmotnosti
10 % za poslední tři měsíce bez nárůstu hmotnosti v posledních dvou týdnech
nízká tělesná hmotnost
BMI < 20 kg/m2 současně příjem stravy < 80 %
BMI < 22 kg/m2 nad 65 roků současně příjem stravy < 80 %
nedostatečný příjem stravy
nízký příjem < 60 % původního plného mn. trvající > 10 dnů/předpoklad trvání > 10 dnů
minimální příjem < 30 % trvající > 5 dnů/předpoklad trvání > 5 dnů
podporující faktory
hladina albuminu < 35 g/l pokud není způsobena významnou poruchou funkce jater
nebo ztrátami albuminu močí
snížení fyzické výkonnosti (únavnost, tělesná slabost, pokles KI) časově odpovídající době hubnutí nebo době sníženého příjmu stravy
Tab. 3 Indikace k zahájení nutriční podpory v průběhu onkologické léčby (Modrá kniha ČOS, 17. vydání, www.linkos.cz)
Parametr Současně přítomné podmínky
úbytek tělesné hmotnosti
5 % od zjištění nádorového onemocnění
jakékoliv zhubnutí, vedoucí k poklesu BMI pod 20 kg/m2 (22 kg/m2 u nemocných nad 65 roků)
nedostatečný příjem stravy
nízký příjem < 60 % původního plného mn. trvající > 10 dnů / předpoklad trvání > 10 dnů
minimální příjem < 30 % trvající > 5 dnů / předpoklad trvání > 5 dnů
podporující faktory
hladina albuminu < 35 g/l pokud není způsobena významnou poruchou funkce jater
nebo ztrátami albuminu močí
snížení fyzické výkonnosti (únavnost, tělesná slabost, pokles KI) časově odpovídající době hubnutí nebo době sníženého příjmu stravy
Obrázky publikovány s laskavým svolením doc. MUDr. Miroslava Tomíšky, CSc. Podpořeno MZ ČR-RVO (MOÚ, 00209805). Prohlášení: v souvislosti s tématem práce autor nespolupracuje s žádnou farmaceutickou firmou.
Literatura
1. JANŮ, M., MASTEIKOVÁ, R. Historie parenterální výživy. Prakt Lékáren, 2009, 5, s. 97-98.
2. HOLEČKOVÁ, P., MOŠNOVÁ, V. Nutriaction 2012 - Nutriční screening pacientů při probíhající onkologické léčbě v onkologických ambulancích. XXXVII. Brněnské onkologické dny a XXVII. Konference pro nelékařské zdravotnické pracovníky. Sborník abstrakt, Masarykův onkologický ústav, 2013, s. 131-132.
3. www.skvimp.cz
4. www.linkos.cz
5. www.espen.org
6. STRATTON, RJ., GREEN, CJ., ELIA, M. Disease-related malnutrition: an evidence-based approach to treatment. Oxon, UK : CABI Publishing, 2003, p. 3
7. PLÁŠEK, J., HRABOVSKÝ, V., MARTÍNEK, A. Refeeding syndrom - skrytá klinická hrozba. Interní Med, 2010, 12, s. 439-441.
8. KONDRUP, J., et al. ESPEN Guidelines for Nutrition Screening 2002. Clinical Nutrition, 2003, 22, p. 415-421.
9. NORMAN, K., SCHUTZ, T., KEMPS, M., et al. The subjective global assessment reliably identifies malnutrition-related muscle dysfunction. Clin Nutr, 2005, 24, p. 143-150.
10. DETSKY, AS., MCLAUGHLIN, JR., BAKER, JP., et al. What is subjec- tive global assessment of nutritional status? J Parenter Enteral Nutr, 1987, 11, p. 8-13.
11. VYZULA, R., et al. Indikace nutriční podpory onkologicky nemocných. Modrá kniha České onkologické společnosti, Brno, Masarykův onkologický ústav, 2013, s. 188.
12. GOGOS, CA., GINOPOULOS, P., SALSA, B., et al. Dietary omega-3 poylunsaturated fatty acids plus vitamin E restore immunodeficiency and prolong survival for severely ill patients with generalized malignancy: a randomised control trial. Cancer, 1998, 82, p. 395-402.
13. PRATT, VC., WATANABE, S., BRUERA, E., et al. Plasma and neutrophil fatty acid composition in advanced cancer patients and response to fish oil supplementation. Br J Cancer, 2002, 87, p. 1370 -1378.
14. BARBER, MD., ROSS, JA., VOSS, AC., et al. The effect of an oral nutritional supplement enriched with fish oil on weight-loss in patients with pancreatic cancer. Br J Cancer, 1999, 81, p. 80-86.
15. FEARON, KC., von MEYENFELDT, MF., MOSES, AGW., et al. Effect of a protein and energy dense N-3 fatty acid enriched oral supplement on loss of weight and lean tissue in cancer cachexia: a randomised double blind trial. Gut, 2003, 52, p. 1479-1486.
16. WIGMORE, SJ., BARBER, MD., ROSS, JA., et al. Effect of oral eicosapentaenoic acid on weight loss in patients with pancreatic cancer. Nutrition and Cancer, 2000, 36, p. 177-184.
17. WIGMORE, SJ., ROSS, JA., FALCONER, JS., et al. The effect of polyunsaturated fatty acids on the progress of cachexia in patients with pancreatic cancer. Nutrition, 1996, 12, p. S27-S30.
18. FINOCCHIARO, C., SEGRE, O., FADDA, M., et al. Effect of n-3 fatty acids on patients with advanced lung cancer: a double-blind, placebo-controlled study. Br J Nutr, 2012, 108, p. 327-333. doi: 10.1017/S0007114511005551. Epub 2011, Nov 25.
19. BOZZETI, F. Effect of anticachectic agents in cancer. Basics in clinical nutrition. 4th ed, Galén, 2011, p. 594-595.
20. BOZZETTI, F., et al. ESPEN Guidelines on Parenteral Nutrition: Non-Surgical Oncology. Clinical Nutrition, 2009, 29, p. 445-454.
21. MANASEK, V., BEZDEK, K., FOLTYS, A., et al. Effect of Peri-operative High protein Nutritional Support on Post-operative Complications and Costs of Treatment in Patients with Colorectal Cancer. ESMO, 2013.
O autorovi| MUDr. Štěpán Tuček, Ph. D., MUDr. Jiří Tomášek, Ph. D. Masarykův onkologický ústav, Klinika komplexní onkologické péče e-mail: tucek@mou.cz
Obr. 1 Kachexie u pacienta s nádorem dutiny ústní. Anamnéza: 15 měsíců multimodální onkologické léčby, zhubnutí o 45 %. Až v tomto stavu odeslán k zavedení gastrostomie. Nenávratná kachexie 14 dnů před smrtí.
Obr. 2 Malnutrice těžkého stupně u pac. s CHOPN. Hmotnost 38,5 kg, výška 163 cm, BMI = 14,2 kg/m2. Obvod střední části paže (OP) = 19,1 cm, norma OP u žen > 25,0 cm
Obr. 3 Atrofie svalů při těžké malnutrici u CHOPN. Podvýživu je třeba diagnostikovat a léčit dříve než až v tomto stavu.
Obr. 4 Částečně maskovaná podvýživa u pacienta s chronickou myeloproliferací. 62,8 kg/174 cm, BMI 20,7 kg/m2, albumin 34,3 g/l. Zhubnul o 23 %, -19 kg/2 roky, obvod paže 22,8 cm (norma u mužů >27 cm). Lehké otoky, velká splenomegalie, hladina albuminu a BMI maskují podvýživu. Na podvýživu ukazuje zejména zhubnutí a obvod paže.
R