Význam nutriční péče v onkologii

19. 3. 2014 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce

Souhrn Malnutrice je chorobným stavem sama o sobě a zhoršuje prognózu pacientů. Jde jí snáze předcházet než léčit. Je zřejmé, že nedokážeme nutriční intervencí ovlivnit základní onemocnění a prognózu u všech pacientů. Asi polovina onkologických pacientů přesto nutriční podporu potřebuje a tato je nedílnou součástí moderních postupů, přičemž odborná péče je dostupná pouze pro část z nich. V této práci upozorňujeme na některá specifika nutriční podpory v onkologii a aktuální aspekty v našich podmínkách, včetně souvislostí ekonomických a několika příkladů z praxe. Klíčová slova malnutrice * kachexie * nutriční péče * onkologie Summary Tucek, S., Tomasek, J. The importance of nutritional care in oncology Malnutrition is an illness, a pathological condition in itself and it greatly compromises the prognosis of patients suffering from it. It is easier to prevent malnutrition than to treat it. It is obvious that we are not able to influence all the patients’ diseases and prognosis by a nutritional intervention only, nevertheless, approximately 50% of oncological patients need nutritional support. This support is an important part of modern therapeutic methods, however its accessibility may be still limited for many patients. We point out some specific and recent aspects of the nutritional support in oncology in the specific conditions of our country, including economical background and some examples from the clinical practice. Key words malnutrition * cachexia * nut



5 % za poslední tři měsíce pokračující úbytek hmotnosti
10 % za poslední tři měsíce bez nárůstu hmotnosti v posledních dvou týdnech

nízká tělesná hmotnost
BMI < 20 kg/m2 současně příjem stravy < 80 %
BMI < 22 kg/m2 nad 65 roků současně příjem stravy < 80 %
nedostatečný příjem stravy
nízký příjem < 60 % původního plného mn. trvající > 10 dnů/předpoklad trvání > 10 dnů
minimální příjem < 30 % trvající > 5 dnů/předpoklad trvání > 5 dnů
podporující faktory
hladina albuminu < 35 g/l pokud není způsobena významnou poruchou funkce jater
nebo ztrátami albuminu močí
snížení fyzické výkonnosti (únavnost, tělesná slabost, pokles KI) časově odpovídající době hubnutí nebo době sníženého příjmu stravy

Tab. 3 Indikace k zahájení nutriční podpory v průběhu onkologické léčby (Modrá kniha ČOS, 17. vydání, www.linkos.cz)
Parametr Současně přítomné podmínky
úbytek tělesné hmotnosti

5 % od zjištění nádorového onemocnění

jakékoliv zhubnutí, vedoucí k poklesu BMI pod 20 kg/m2 (22 kg/m2 u nemocných nad 65 roků)
nedostatečný příjem stravy
nízký příjem < 60 % původního plného mn. trvající > 10 dnů / předpoklad trvání > 10 dnů
minimální příjem < 30 % trvající > 5 dnů / předpoklad trvání > 5 dnů
podporující faktory
hladina albuminu < 35 g/l pokud není způsobena významnou poruchou funkce jater
nebo ztrátami albuminu močí
snížení fyzické výkonnosti (únavnost, tělesná slabost, pokles KI) časově odpovídající době hubnutí nebo době sníženého příjmu stravy

Obrázky publikovány s laskavým svolením doc. MUDr. Miroslava Tomíšky, CSc. Podpořeno MZ ČR-RVO (MOÚ, 00209805). Prohlášení: v souvislosti s tématem práce autor nespolupracuje s žádnou farmaceutickou firmou.

Literatura

1. JANŮ, M., MASTEIKOVÁ, R. Historie parenterální výživy. Prakt Lékáren, 2009, 5, s. 97-98.
2. HOLEČKOVÁ, P., MOŠNOVÁ, V. Nutriaction 2012 - Nutriční screening pacientů při probíhající onkologické léčbě v onkologických ambulancích. XXXVII. Brněnské onkologické dny a XXVII. Konference pro nelékařské zdravotnické pracovníky. Sborník abstrakt, Masarykův onkologický ústav, 2013, s. 131-132.
3. www.skvimp.cz
4. www.linkos.cz
5. www.espen.org
6. STRATTON, RJ., GREEN, CJ., ELIA, M. Disease-related malnutrition: an evidence-based approach to treatment. Oxon, UK : CABI Publishing, 2003, p. 3
7. PLÁŠEK, J., HRABOVSKÝ, V., MARTÍNEK, A. Refeeding syndrom - skrytá klinická hrozba. Interní Med, 2010, 12, s. 439-441.
8. KONDRUP, J., et al. ESPEN Guidelines for Nutrition Screening 2002. Clinical Nutrition, 2003, 22, p. 415-421.
9. NORMAN, K., SCHUTZ, T., KEMPS, M., et al. The subjective global assessment reliably identifies malnutrition-related muscle dysfunction. Clin Nutr, 2005, 24, p. 143-150.
10. DETSKY, AS., MCLAUGHLIN, JR., BAKER, JP., et al. What is subjec- tive global assessment of nutritional status? J Parenter Enteral Nutr, 1987, 11, p. 8-13.
11. VYZULA, R., et al. Indikace nutriční podpory onkologicky nemocných. Modrá kniha České onkologické společnosti, Brno, Masarykův onkologický ústav, 2013, s. 188.
12. GOGOS, CA., GINOPOULOS, P., SALSA, B., et al. Dietary omega-3 poylunsaturated fatty acids plus vitamin E restore immunodeficiency and prolong survival for severely ill patients with generalized malignancy: a randomised control trial. Cancer, 1998, 82, p. 395-402.
13. PRATT, VC., WATANABE, S., BRUERA, E., et al. Plasma and neutrophil fatty acid composition in advanced cancer patients and response to fish oil supplementation. Br J Cancer, 2002, 87, p. 1370 -1378.
14. BARBER, MD., ROSS, JA., VOSS, AC., et al. The effect of an oral nutritional supplement enriched with fish oil on weight-loss in patients with pancreatic cancer. Br J Cancer, 1999, 81, p. 80-86.
15. FEARON, KC., von MEYENFELDT, MF., MOSES, AGW., et al. Effect of a protein and energy dense N-3 fatty acid enriched oral supplement on loss of weight and lean tissue in cancer cachexia: a randomised double blind trial. Gut, 2003, 52, p. 1479-1486.
16. WIGMORE, SJ., BARBER, MD., ROSS, JA., et al. Effect of oral eicosapentaenoic acid on weight loss in patients with pancreatic cancer. Nutrition and Cancer, 2000, 36, p. 177-184.
17. WIGMORE, SJ., ROSS, JA., FALCONER, JS., et al. The effect of polyunsaturated fatty acids on the progress of cachexia in patients with pancreatic cancer. Nutrition, 1996, 12, p. S27-S30.
18. FINOCCHIARO, C., SEGRE, O., FADDA, M., et al. Effect of n-3 fatty acids on patients with advanced lung cancer: a double-blind, placebo-controlled study. Br J Nutr, 2012, 108, p. 327-333. doi: 10.1017/S0007114511005551. Epub 2011, Nov 25.
19. BOZZETI, F. Effect of anticachectic agents in cancer. Basics in clinical nutrition. 4th ed, Galén, 2011, p. 594-595.
20. BOZZETTI, F., et al. ESPEN Guidelines on Parenteral Nutrition: Non-Surgical Oncology. Clinical Nutrition, 2009, 29, p. 445-454.
21. MANASEK, V., BEZDEK, K., FOLTYS, A., et al. Effect of Peri-operative High protein Nutritional Support on Post-operative Complications and Costs of Treatment in Patients with Colorectal Cancer. ESMO, 2013.

O autorovi| MUDr. Štěpán Tuček, Ph. D., MUDr. Jiří Tomášek, Ph. D. Masarykův onkologický ústav, Klinika komplexní onkologické péče e-mail: tucek@mou.cz

Obr. 1 Kachexie u pacienta s nádorem dutiny ústní. Anamnéza: 15 měsíců multimodální onkologické léčby, zhubnutí o 45 %. Až v tomto stavu odeslán k zavedení gastrostomie. Nenávratná kachexie 14 dnů před smrtí.
Obr. 2 Malnutrice těžkého stupně u pac. s CHOPN. Hmotnost 38,5 kg, výška 163 cm, BMI = 14,2 kg/m2. Obvod střední části paže (OP) = 19,1 cm, norma OP u žen > 25,0 cm
Obr. 3 Atrofie svalů při těžké malnutrici u CHOPN. Podvýživu je třeba diagnostikovat a léčit dříve než až v tomto stavu.
Obr. 4 Částečně maskovaná podvýživa u pacienta s chronickou myeloproliferací. 62,8 kg/174 cm, BMI 20,7 kg/m2, albumin 34,3 g/l. Zhubnul o 23 %, -19 kg/2 roky, obvod paže 22,8 cm (norma u mužů >27 cm). Lehké otoky, velká splenomegalie, hladina albuminu a BMI maskují podvýživu. Na podvýživu ukazuje zejména zhubnutí a obvod paže.

1)
R

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?