Vzdělávání dostupné díky fondům ESF

9. 9. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Projekt Vzdělávání zdravotníků, prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí, sestávající ze dvou dílčích projektů určených pro lékaře/farmaceuty a NLZP vstoupil letos v červnu do druhého roku fungování.


MZ ČR se svou žádostí o finance z Evropských sociálních fondů úspěšně prošlo schvalovacím procesem a v roce 2010 zahájilo čerpání finančních prostředků z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Generálním dodavatelem zmiňovaného projektu je Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ). O projektu samotném, obavách před spuštěním i zkušenostech z prvního roku fungování jsme hovořili s MUDr. Andreou Vrbovskou, náměstkyní ředitele pro výuku IPVZ.

O projektu Vzdělávání zdravotníků, prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí, resp. o jeho části určené především pro NLZP, jsme na stránkách Sestry již několikrát informovali v předcházejících číslech. Přesto považujeme za důležité některé stěžejní informace zopakovat a zajímavé budou určitě i vaše zkušenosti z prvního roku. Můžete projekt ve stručnosti ještě jednou představit? Jaké jsou cíle projektu a komu je určen?

Vlastní zdroje financování určené Projektu prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů jsme již zmiňovali… Cílem této velmi prospěšné a rozsáhlé aktivity je finančně podpořit při realizaci nejrůznějších vzdělávacích aktivit téměř 40 000 zdravotnických pracovníků, zvýšit dostupnost vzdělávacích akcí i v nejvzdálenějších regionech ČR a zároveň umožnit i vznik nových kurzů, e-learningových programů apod., které se v příštích letech a měsících již budou realizovat. Nejdůležitější je zde znovu zopakovat, že Projekt je určen pouze pro zdravotnické pracovníky s nadpolovičním úvazkem mimo hlavní město Praha. Dnes, po roce trvání, máme již smluvně zabezpečené např. vzdělávání v certifikovaných kurzech (CK) nelékařů pro více než 9000 osob z celkového počtu plánovaných 9400, připravujeme další výběrová řízení a doufáme, že právě zkušenosti našich smluvních partnerů přilákají i další zdravotnická zařízení k zapojení se do této aktivity. Již nyní je možné hlásit se do kurzu pro kodéry, zajistit si účast na konferencích, které jsou pořádány po jednotlivých krajích, či do vzdělávacích aktivit pro pracovníky ve stomatologické péči. S radostí mohu oznámit, že již od srpna 2011 je k dispozici vlastní přihlašovací systém Projektu, což mnohonásobně ulehčí vyhledávání akcí, orientaci v nabídce jednotlivých kurzů, seminářů, konferencí a zároveň také zjednoduší práci realizátorů a generálního dodavatele (GD). Od 1. 8. 2011 byl uveden do provozu informační systém ZEUS, sloužící k realizaci vzdělávacích aktivit v Projektu. Od tohoto data veškerá administrace (zveřejňování vzdělávacích akcí s termíny konání, přihlašování účastníků, vyhodnocování vzdělávacích akcí apod.) probíhá s pomocí tohoto systému. Přístup do IS ZE US byl zveřejněn na webových stránkách. Školení práce v IS ZEUS je plánováno na 13. 9. v Praze a v září v Brně.

Pro zájemce je jistě příjemným zjištěním a lákadlem skutečnost, že jsou jednotlivé aktivity projektu zdarma. Velkým pozitivem projektu jako celku je ale pro zájemce i samotná nabídka možných aktivit, ze kterých může podle svých preferencí vybírat. O jaké jednotlivé aktivity se jedná?

Jde o všechny klíčové aktivity projektu. V současné době je v nabídce kolem 90 certifikovaných kurzů a 12 akreditovaných kvalifikačních kurzů. Zároveň se nelékařští zdravotničtí pracovníci mohou hlásit na konference a semináře, které také v rámci projektu budou realizovány ve všech krajích. Tyto akce budou zaměřeny např. na péči o dorost a děti včetně traumatologie a nutrice, cerebrovaskulární onemocnění, onkologii, nutriční péči, kardiovaskulární onemocnění a péči o seniory. Součástí těchto vzdělávacích aktivit budou také témata týkající se právního povědomí, etických norem chování, přístupu k pacientům a komunikace.

Je za vámi první rok fungování projektu, zmiňme se ale, co jeho spuštění předcházelo, jaké jste měli cíle a záměry, jak je bylo případně nutné v průběhu přípravných fází korigovat, a vstupovali jste do organizace projektu s nějakými obavami?

Na začátku všech procesů stála práce zaměstnanců MZ ČR, kteří projekt připravili, napsali a úspěšně získali danou dotaci. Pro nás, jako GD, byl zavazujícím, a zároveň mírně stresujícím fakt, že počty, především u nelékařů, jsou vysoké a s ohledem na množství kreditů, které tito zdravotníci byli nuceni nasbírat, aby mohli obnovit registraci, zde byla obava, že již nebudou mít o další vzdělávání zájem, což se nepotvrdilo, naopak, kvalita a opravdu široká nabídka vzdělávacích aktivit výrazně pomohla naplnit požadované počty, v mnoha případech je poptávka vyšší než smluvní ustanovení (Bazální stimulace, komunikační a další soft skills kurzy, fyzioterapeutické techniky atd.).
Neméně důležité je na tomto místě se zmínit, že vlastní příprava, tj. zhotovení kvalitní zadávací dokumentace, nastavení kontrolních mechanismů, procesního řízení bylo nejtěžší a pro úspěch Projektu i nejdůležitější. IPVZ jako GD Projektu zde prokázal svou mnohaletou zkušenost se vzděláváním, se všemi procesy, které jsou důležité pro kvalitní průběh.

Jaký je v současné době počet kurzů a dalších aktivit, o co je největší zájem u potenciálních účastníků a případně i u poskytovatelů vzdělávacích akcí pro nelékaře?

V přihlašovacím systému IS ZEUS je možné se v tuto chvíli přihlásit do více než 180 akcí – certifikovaných a akreditovaných kvalifikačních kurzů, na konference a semináře pořádané v rámci Projektu po celé ČR. V nabídce jsou zde vzdělávací aktivity pro zdravotnické pracovníky-nelékaře, pracující ve stomatologii, kurzy pro kodéry a připravujeme Ekonomiku a management.

Poskytovatelem vzdělávací akce tedy může být téměř kdokoli… Co musí ale pro spolupráci s vámi splňovat a jak by měl v případě zájmu postupovat?

Ano, poskytovatelem může být skutečně kdokoli, kdo však má akreditaci udělenou MZ ČR na příslušný certifikovaný či akreditovaný kvalifikační kurz, má dostatek kapacit pro realizaci výuky, eventuálně ten, kdo teprve zvažuje předložit certifikovaný kurz k akreditaci a potřebuje pomoci, má nejasnosti ohledně náplně, hodinové dotace apod. Všichni tito potenciální realizátoři se mohou obrátit na mne či vedoucí projektovou manažerku Mgr. Marii Vackovou.
V případě nových výběrových řízení na jednotlivé aktivity je nutné sledovat stránky Projektu, kde jsou veškeré podmínky a informace o již konaných či plánovaných výběrových řízeních pravidelně uveřejňované.

Kde všude mají zájemci možnost dozvědět se o připravovaných akcích?

Jak jsem se již zmiňovala, jednotlivé aktivity jsou uvedeny na webu IPVZ, chtěla bych však touto cestou informovat, že dne 1. 8. 2011 byl uveden do provozu informační systém ZEUS, sloužící k realizaci vzdělávacích aktivit v Projektu. Tento informační systém slouží i pro přihlašování se na jednotlivé akce.

Čerpání financí ze zdrojů ESF s sebou nese i povinnost pravidelné kontroly, resp. reportingu o průběhu a efektivnosti vynaložených prostředků. Jak je toto zajištěno?

Oba týmy jezdí na pravidelné kontroly k realizátorům vzdělávání, tyto kontroly jsou neohlášené i ohlášené, jsou zaměřeny na kontrolu obsahu vzdělávání, prezence a samozřejmě finanční problematiku. Povinností realizátorů je rovněž naplňování jednotlivých sledovaných indikátorů, vedení statistik, realizací pravidel publicity a hodnotících dotazníků, které pak budou IPVZ, jako generálnímu dodavateli, sloužit pro výslednou zprávu pro EU. Neméně důležité jsou však i pro práci Akreditační komise MZ ČR a profesních organizací.

Projekt prošel úspěšně prvním rokem fungování. Na kolik let je plánován a co bude po ukončení projektu následovat?

Ukončení vzdělávacích aktivit je 31. 1. 2013. Samotný projekt končí 30. 4. 2013, dokdy bude probíhat administrace, finanční vypořádání atd. Je samozřejmostí, že nově vzniklé programy a kurzy musí mít vůči poskytnutým financím tzv. udržitelnost, a to po dobu 5 let od ukončení.

Můžeme ještě pro čtenáře zopakovat webové stránky související s projektem, kde se mohou dozvědět podrobnosti, případně se seznámit s nejčastějšími dotazy?

Ráda bych čtenáře a potenciální zájemce nasměrovala na dva důležité portály, které se Projektu věnují a kde najdou většinu důležitých informací, o kterých jsme se zmiňovali, a to www.vzdelavanízdravotniku.cz a www.ipvz.cz


Použité zkratky

NLZP – nelékařští zdravotničtí pracovníci
CK – certifikované kurzy
AKK – akreditované kvalifikační kurzy
IPVZ – Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví
GD – generální dodavatel

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?