VZP na webu radí, kdy se neplatí regulační poplatky u lékaře

9. 5. 2012 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Regulační poplatky u lékaře nebo za pobyt v nemocnici neplatí lidé, kteří mají potvrzení o hmotné nouzi. A neplatí je například ani ti, kteří si hradí léčení z vlastních prostředků, třeba z komerčního pojištění. Skupiny, které regulační poplatky neplatí, upřesnila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) na svém webu v rubrice Otázka týdne.


Připomíná, že potvrzení vydané orgánem pomoci v hmotné nouzi o poskytované dávce nesmí být starší než 30 dnů. Musí se tedy obnovovat.

Poplatky u lékaře nebo za pobyt v nemocnici neplatí člověk se zdravotním pojištěním, kterému jsou poskytovány pobytové sociální služby v domovech pro osoby se zdravotním postižením, domovech pro seniory, domovech se zvláštním režimem nebo ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče, pokud by mu po úhradě za ubytování a stravu zůstalo méně než 800 korun, případně pokud nemá žádný příjem. Potvrzení vystaví na žádost poskytovatel sociálních služeb.

Bez regulačních poplatků se léčí děti, které jsou v dětských domovech, ve školských zařízeních pro výkon ústavní či ochranné výchovy nebo jsou umístěné k výkonu ústavní výchovy v domovech pro osoby se zdravotním postižením. Poplatky nehradí děti umístěné z rozhodnutí soudu v zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc nebo svěřené rozhodnutím soudu do pěstounské péče.

Poplatek nevyžaduje zákon ani od pacientů při léčbě infekčního onemocnění, kterému jsou povinni se podrobit, při nařízené izolaci ve zdravotnickém zařízení nebo při karanténních opatřeních k ochranně veřejného zdraví. Neplatí se ani při ochranném léčení nařízeném soudem a při výkonu zabezpečovací detence.

Regulační poplatky byly zavedeny v roce 2008. Podle nejnovějších dat za ně lidé dali v roce 2010 celkem 5,6 miliardy korun. Nejvíc, 48 procent, za poplatky za recept, 27 procent za návštěvu lékaře a 22 procent za hospitalizaci.

Ústavní soud posuzuje rozdělení péče na standard a nadstandard, které zavedla novela o zdravotním pojištění. Na soudce se obrátila se stížností opoziční ČSSD. Pokud soudci uznají, že je nadstandard v pořádku, chystá ministerstvo zdravotnictví jeho rozšíření. U lékaře by pak mohl stoupnout poplatek z 30 na 50 korun, u specialisty bez doporučení praktika až na 200 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?