VZP přidá ženám ročně 500 korun na hormonální antikoncepci

24. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna začala přispívat ženám ve věku od 15 do 34 let na hormonální antikoncepční přípravky. Ženy mohou získat ročně až 500 korun...


PRAHA - Uvedl to dnes mluvčí VZP Jiří Suttner.

Poskytování příspěvku je úzce provázáno s podporou gynekologické prevence a propagací plánovaného rodičovství. Žadatelky o finanční příspěvek proto budou čestným prohlášením dokládat, že se pravidelně dostavují na preventivní gynekologické prohlídky.

Hormonální antikoncepci užívá pětina Češek

Předseda Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu Radim Uzel řekl, že v České republice užívá hormonální antikoncepci více než pětina žen, což zhruba odpovídá situaci v Evropské unii.

Podle Uzla je prokázáno, že hormonální antikoncepce je dobrou prevencí proti rakovině vaječníků a dělohy.

Uzel uvedl, že krok VZP by mohl být příkladem pro ostatní pojišťovny. V současnosti ženám na hormonální antikoncepci přispívá také Oborová zdravotní pojišťovna pracovníků bank, pojišťoven a stavebnictví.

Podle mluvčího České lékárnické komory Jana Horáčka existuje na českém trhu řada přípravků hormonální antikoncepce v různé cenové úrovni. Užívání pilulek proti početí přijde ženy zhruba na 80 až 230 korun měsíčně.

Suttner uvedl, že ženy mohou o vyplacení finančního příspěvku osobně požádat kdykoli během kalendářního roku na některém pracovišti okresní pojišťovny VZP.

Musejí vedle čestného prohlášení, že pravidelně chodí na prohlídky, předložit i originál účetního dokladu vystaveného lékárnou, v níž si lékařem předepsaný přípravek koupily.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?