WHO: pandemie viru nehrozí

19. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
WHO tvrdí, že nákaza záhadným virem se šíří pouze přímým kontaktem s postiženým. Většina nových případů je mezi zdravotnickým personálem nebo příbuznými obětí. Proto podle WHO pandemické rozšíření nákazy zatím nehrozí...


Světová zdravotnická organizace přitom upozorňuje, že nákaza se šíří pouze přímým kontaktem s postiženým. Většina nových případů je mezi zdravotnickým personálem, který o nemocné pečuje a mezi rodinnými příslušníky nakažených. Proto WHO tvrdí, že pandemické rozšíření nákazy zatím nehrozí.

Ohniskem nákazy je jihočínská provincie

Lékaři včera oznámili, že člověk, který záhadnou nákazu pravděpodobně rozšířil v Hongkongu, předtím pobýval v pevninské Číně. V jihočínské provincii Kuang-tung, kde je pravděpodobně ohnisko nákazy, onemocnělo již více než 300 lidí.

Ve Vietnamu zemřela zdravotní sestra a dalších šedesát zdravotníků se nakazilo od čtyř pacientů, kteří leží v kritickém stavu v hanojské nemocnici. Postižená nemocnice vyzvala všechny dobrovolníky, aby pomohli nahradit chybějící personál.

Světová zdravotnická organizace doporučuje přísná bezpečnostní opatření v mezinárodní letecké dopravě. Posádka letadla, na jehož palubě bude cestující s příznaky nemoci SARS, by měla okamžitě upozornit letištní personál, aby zajistil jeho převoz na infekční oddělení nemocnice v místě přistání.

RADIM PROCHÁZKA, Hospodářské noviny, 19.3.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?