WHO přijala první mezinárodní dohodu o boji proti kouření

22. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace dnes přijala první mezinárodní dohodu o boji proti kouření a tabáku. V Ženevě ji schválilo jednomyslně všech 192 členských států. Jde rovněž o první mezinárodní dohodu ve sféře zdravotnictví...


ŽENEVA -

Cílem dohody je snížit úmrtnost způsobenou kouřením (za loňský rok zemřelo podle WHO v souvislosti s kouřením 4,9 milionu lidí) a podstatně omezit reklamu tabákových výrobků.

Odstupující generální ředitelka WHO Gro Harlem Brundtlandová označila tuto událost za vítězství mezinárodní spolupráce ve prospěch zdravotnictví.

Zdůraznila, že členské země musejí text ratifikovat co nejrychleji a „použít jej jako základ pro vlastní legislativu zaměřenou proti tabáku a kouření“.


O dohodě se jednalo tři roky. WHO musela čelit velmi silnému odporu výrobců cigaret. Některé země, především Spojené státy, Německo a Japonsko, měly výhrady k některých pasážím textu až do poslední chvíle.

Balíčky cigaret musejí být podle této dohody opatřeny výraznějším nápisem varujícím před ohrožením zdraví kouřením a cigarety se nesmějí prodávat mladistvým.

Dohoda zahrnuje léčbu závislosti na tabáku, přísnější opatření proti pasivnímu kouření a opatření v boji proti nelegálnímu obchodu s cigaretami. Kontrole bude podléhat vyznačení obsahu dehtu na krabičkách.

Dohoda je nyní připravena k podpisu a ratifikaci. V platnost vstoupí poté, co ji ratifikuje 40 států.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?