WHO: V Sýrii přibývá nemocných s leishmaniózou

26. 4. 2019 7:23
přidejte názor
Autor: zdroj: wikimedia
V Sýrii se v letech 2010 až 2018 zdvojnásobil počet pacientů trpících parazitickým onemocněním zvaným leishmanióza. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že toto onemocnění, které má často kožní projevy, má v Sýrii zhruba 80.000 lidí. Agentura AFP napsala, že mnozí žijí na severu a severovýchodě země, tedy v oblastech, které byly ještě nedávno dějištěm bojů proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Leishmanióza je v chudých zemích smrtelnou nemocí. Má několik forem, nejzávažnější je viscerální leishmanióza. Parazité se usídlují ve vnitřních orgánech, hlavně játrech a slezině. Provází ji horečka, úbytek váhy a anémie a bez léčby končí smrtí. V případu kožní formy paraziti poškozují kůži a bez léčby zůstávají jizvy. Hluboké rány a zničení tkáně na obličeji provází třetí formu nemoci, mukokutánní leishmaniózu.

WHO došla k závěru, že hlavní příčinou šíření nákazy je špatná organizace odklízení odpadu. Nahromadění odpadu z domácností vytváří příznivé podmínky pro rozvoj komárů rodu phlebotomus, který je přenašečem.

Ve vesnici Karámah v provincii Rakka zůstávají odpadky před obytnými domy, které ještě nesou známky bojů. Hromady odpadu lákají velké množství hmyzu.

Zdravotnické zařízení ve vesnici od loňského dubna zaregistrovalo 4000 nových případů nemoci, přičemž někteří pacienti jsou i z okolních vesnic. Ředitel centra Júnis Naímí řekl, že zdrojem nákazy jsou bažiny, vysoká vlhkost, hustota osídlení a odpadky. Jen někteří prý přijdou hned po objevení prvního příznaku, ostatní čekají příliš dlouho. Žena, která přišla do centra, má nemocného manžela, pět dětí i snachu. Chce vědět, jak nemoc léčit.

WHO nabídla Sýrii léky, rozdala moskytiéry a pomáhá financovat šest klinik včetně té v Karámahu. Očekává ale další příliv nemocných, protože s přibývajícím teplem bude kulminovat reprodukce komárů. Mluvčí WHO v Sýrii Jahjá Buza řekl, že bez preventivních opatření se situace zhorší.

Ve třídě školy v Džaidi, nedaleko Karámahu, sedí dvě děti se vředy na obličeji. Ředitel školy říká, že nemocných je 35 až 40 žáků. On sám má boláky na nohou. „Mám 15 lézí a léčím se,“ přiznal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?