XMR: nová technologie pro léčbu vrozených srdečních vad

19. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britští vědci vynalezli nový způsob jak diagnostikovat vrozené srdeční vady u dětí. Tento systém zvaný XMR je kombinací magnetického rezonance a tradičního rentgenu...


Britští vědci oznámili, že vynalezli nový způsob jak diagnostikovat vrozené srdeční vady u dětí. Systém zvaný XMR je kombinací magnetické rezonance a tradičního rentgenu. Informují o tom internetové stránky HeartCenterOnline.

„Nová technika umožňuje trojrozměrné zobrazování. Díky tomu lze měřit krevní průtok a zároveň zjistit tep srdce. Tyto faktory představují velmi užitečné klinické informace, které nám umožní mnohem efektivnější a přesnější léčbu pacientů,“ říká Dr. Reza Razavi z londýnské nemocnice Guy´s & Thomas´.

Razavi je členem výzkumného týmu, který vynalezl a otestoval novou metodu na dvanácti dětech s vrozenou srdeční vadou.

K diagnóze a léčbě takto postižených dětí používají lékaři techniku takzvané katetrizace. Do tepny či žíly v krku nebo v noze je zaveden katétr, který je spojen se srdcem.

„V současnosti se k pozorování katétru v oblasti srdce využívá pouze rentgenových paprsků. Lékaři tak vidí, kde se katétr nachází. Nemají však mnoho informací o tvaru vnitřního povrchu srdce, kam chtějí katétr či jiné těleso umístit,“ poznamenává člen výzkumného týmu Dr. Derek Hill. Oproti tomu technika XMR umožňuje lékařům trojrozměrný obraz srdce.

„Je to jako kdybyste měli možnost pozorovat model domu namísto nákresu půdorysu,“ dodal Hill.

Zatímco nyní se využívají rentgenové paprsky s magnetickou rezonancí, vědci věří, že technologie půjde ještě dále. Časem chtějí vyvinout magnetickou rezonanci bez použití rentgenového záření, které má negativní vedlejší účinky.

(ivb),www.Zdravi.Euro.cz, 19.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?