Z regionů: Nymburská nemocnice má nové radiodiagnostické oddělení s novým CT

26. 2. 2014 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Nymburská nemocnice oficiálně zprovoznila nové radiodiagnostické oddělení s novým CT přístrojem za téměř 26 milionů korun. Více než 18 milionů korun zaplatily evropské fondy. Moderní, plně digitální přístroje umožní v Nemocnici Nymburk rychlejší a kvalitnější diagnostiku, řekl včera při slavnostním přestřihávání pásky v nemocnici starosta Nymburka Miloš Petera (ČSSD).


Mezi nové vybavení radiodiagnostického oddělení patří kromě nového přístroje CT také nový rentgenový přístroj, ultrazvukový systém a systém pro digitální zpracování snímků a archivaci dat.

Podle primáře oddělení Pavla Knytla čekají pacienti na CT vyšetření v nymburské nemocnici přibližně dva týdny, při akutních případech méně. Přístroj CT podle něj denně vyšetří asi 15 až 20 pacientů. „Má daleko větší rozlišovací schopnost než ten minulý. To znamená, že obrázky, které vznikají při vyšetření, podávají daleko větší výpovědní hodnotu a jsou daleko přesnější,“ řekl ČTK. Nový CT přístroj je podle něj schopen také provádět víc druhů vyšetření, například u pacientů s cévní mozkovou příhodou.

Do letošního pololetí bude v nemocnici zrekonstruováno interní oddělení a zřízeno nové oddělení následné péče na bývalém gynekologickém oddělení, investici asi deseti milionů korun zalatí město. Na začátku roku 2015 by mělo v bývalém dětském oddělení vzniknout nové oddělení následné intenzivní péče, které si pronajme společnost Chroniker. Oddělení by sama měla opravit za zhruba 20 milionů korun a nemocnici potom platit roční nájemné tři miliony korun.

V rámci své strategie nemocnice počítá v roce 2015 také se zřízením urgentního centrálního příjmu nebo takzvané jednodenní medicíny u operačních oborů. Ta má zajistit ambulantní operační zákroky, po kterých pacienti nemocnici opustí do 24 hodin od operace.

Zřizovatelem a provozovatelem nemocnice je od května 2011 město Nymburk. Zaměstnává asi 340 zaměstnanců, počet nemocničních výkonů v nemocnici každoročně roste. V loňském roce nemocnice dosáhla vyrovnaného hospodářského výsledku. Výše nákladů i výnosů byla zhruba 195 milionů korun, proti roku 2012 nemocnice snížila výdaje o 3,5 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?