Za otravu dioxiny stát nikoho neodškodní

26. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalí zaměstnanci neratovické Spolany, kteří byli koncem 60. let intoxikováni vysoce jedovatými dioxiny, se odškodnění nedočkají. "Bylo mi třicet, když se u mě začaly projevovat příznaky intoxikace...


Bývalí zaměstnanci neratovické Spolany se o otravě dioxinem dozvěděli až po třiceti letech. Vážné zdravotní následky nesou i jejich děti.

Neratovice - Bývalí zaměstnanci neratovické Spolany, kteří byli koncem 60. let intoxikováni vysoce jedovatými dioxiny, se odškodnění nedočkají. „Stát není na odškodnění přípraven,“ uvedl ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Právě bývalí zaměstnanci upozorňují na to, že se od Spolany ani od státu nedočkali jakékoliv omluvy nebo kompenzace.

Dioxiny byly vedlejším produktem při výrobě herbicidu Arboricid E, který se ve Spolaně vyráběl v letech 1965 až 1969. Poté, co zhruba 80 lidí onemocnělo, byla výroba zastavena. Někteří ze zaměstnanců otravu nepřežili.

„Bylo mi třicet, když se u mě začaly projevovat příznaky intoxikace. Můj o dva roky mladší kamarád v té době zemřel na rozklad jater,“ řekl jeden z chemiků. V šedesátých letech mu byla sice přiznána nemoc z povolání, ale pouze jako běžná kožní choroba. „Až. v roce 1996 jsem se podrobil krevním testům a na jejich základě u mě lékaři po třiceti letech rozpoznali intoxikaci dioxinem,“ doplnil.

Problém dioxinů se však netýká pouze bývalých zaměstnanců, neboť vážné zdravotní potíže byly zpozorovány i u jejich potomků. Jedno z dětí se tak například podle postižených zaměstnanců narodilo se zakrnělou štítnou žlázou nebo další se šesti prsty. „Nelze jednoznačně prokázat, na co zemřeli a přiznat jim nemoc z povolání ex post. Zrovna tak složité je určit, nakolik je postižení dětí způsobeno dioxinovou otravou předků, i když je prokázáno, že to jsou mutagenní látky,“ reagoval na to toxikolog z ministerstva životního prostředí Karel Bláha.

Na problém dioxinů ve Spolaně již delší dobu poukazuje nevládní organizace Greenpeace. Ekologové dokonce prohlásili, že jejich koncentrace v bývalých továrních halách 3000krát převyšuje například německou normu pro dioxiny v ovzduší. Zároveň upozornili na nebezpečí, které plyne z případných povodní. Stoletá voda by totiž byla schopna vystoupat až k zamořeným budovám a část jedů tak spláchnout do řeky. „To by znamenalo vážné problémy pro životní prostředí a zdraví lidí,“ řekl Miroslav Suta z Greenpeace.

Tyto obavy se minulý týden snažilo rozptýlit vedení Spolany, když starostům okolních obcí představilo nový protipovodňový model, který vypracovala firma Hydroprojekt. Ze studie vyplývá, že voda by se při stoleté povodni k zamořeným budovám dostala spíše jen hypoteticky. Přesto továrna kolem jedné z budov staví protipovodňovou zídku za 600 milionů korun.

Problém dioxinů ve Spolaně

- Vznikly jako vedlejší produkt při výrobě herbicidu Arboricid E v letech 1965 až 1969.

- Na následky otravy onemocnělo na osmdesát lidí.

- Podle ekologů koncentrace v bývalých továrních halách 3OOOkrát převyšuje německou normu pro dioxiny v ovzduší.

- V případě velkých povodní hrozí spláchnutí jedů do řeky.

JANA NOVÁKOVÁ, VILÉM JANOUŠ, Střední Čechy, 26.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?