Za prodej Nurofenu výrobcům drog dostal lékař osm let vězení

26. 5. 2010 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Za prodej léku s pseudoefedrinem Nurofen lidem, kteří z něj pak vyráběli pervitin, půjde lékař a provozovatel pražské lékárny Andrej Monakov na osm let do věznice s ostrahou. Rozhodl o tom Městský soud v Praze.


V odvolacím jednání potvrdil výši trestu, který muži koncem března vyměřil Obvodní soud pro Prahu 7.

Soudy muži uložily i peněžitý trest tři miliony korun, lékař dostal také zákaz provozování lékárnických zařízení a podobných činností na deset let. Senáty jej uznaly vinným z toho, že čtyřem lidem pomohl k trestnému činu nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů tím, že jim od roku 2006 do poloviny roku 2008 prodal celkem zhruba šest milionů tablet léku.

Dnešní verdikt je pravomocný, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu. „Jsem zmocněn k tomu, abych prohlásil, že podáme ve věci dovolání… Můj klient je odhodlán, protože je to vysokoškolsky vzdělaný člověk, který tvrdí, že je nespravedlivě odsouzen, jít případně i k Ústavnímu soudu,“ řekl novinářům Monakovův obhájce Jaroslav Ortman.

Státní zástupkyně dnes ve svém odvolání poukazovala na formální pochybení ve formě špatné právní kvalifikace některých skutků. Zároveň navrhovala soudu, aby muži uložil vyšší než třímilionový peněžitý trest, který označila za nedostatečný. Ortman naopak trval na nevině svého klienta. Odvolací senát měl tak podle něj Monakova buď obžaloby zprostit, nebo prvoinstanční rozsudek zrušit a případ vrátit k novému projednání.

Městský soud dnes verdikt sice zrušil, vynesl však sám rozsudek nový. Upravil kvalifikaci některých skutků a nově muži uložil i trest zákazu činnosti. „Považujeme jeho uložení za nezbytně nutné,“ uvedla předsedkyně odvolacího senátu Jarmila Löffelmannová. Skutkový děj podle ní zjistil obvodní soud dostatečně.

Prvoinstanční senát muži podle soudkyně správně uložil trest v horní polovině trestní sazby, která je od dvou do deseti let, vzhledem k tomu, že šlo o „naprosto bezprecedentní jednání muže s vysokoškolským lékařským vzděláním“. V kauze podle ní šlo o „zpronevěření se tomu, k čemu má lékárna sloužit“.

Případ se podle Löffelmannové dotýká většího společenského problému - volného prodeje léků s pseudoefedrinem. Jde podle ní o „obžalobu společnosti“, která připustí, aby farmaceutické firmy vyráběly a následně za účelem zisku volně distribuovaly přípravek, z něhož se vyrábějí drogy. „Byl tu tedy perzekvován jeden jediný člověk, který to schytá v podstatě za všechny,“ řekl k tomu Ortman. „To byla chyba zákonodárce, chyba ministerstva a není možné, aby za to byl viněn doktor Monakov,“ dodal.

Löffelmannová se kriticky vyjádřila i vůči postupu policie a státního zastupitelství v přípravném řízení. Chybou bylo podle ní například to, že policie nezajistila Monakovův majetek. Nesprávná byla i kvalifikace jednání - lékař podle ní neměl být stíhán pouze pro pomoc k trestnému činu. „Byl tu značný zisk, kterým se nikdo v přípravném řízení nezabýval,“ řekla soudkyně. Právní kvalifikace v podané obžalobě tak podle ní byla pro muže příznivější, než měla být.

Monakov podle pravomocného verdiktu prodával ve své lékárně v pražské Tusarově ulici enormní množství Nurofenu stop grip, a muselo mu být proto jasné, že ho kupující používají k výrobě drog. Čtyři lidé, kterým muž Nurofen prodával, již byli za výrobu drog odsouzeni.

Lékař od počátku obvinění odmítá. Tvrdí, že byl pouze provozním manažerem lékárny a staral se o její chod a údržbu. Uvedl, že manipulaci s léky nechával na zaměstnancích, nebyl prý oprávněn s léky nakládat. S běžnými zákazníky podle svých slov nejednal, do práce lékárníků nezasahoval a staral se spíš o každodenní chod lékárny. Řekl také, že o tom, že lze z Nurofenu vyrábět drogy, nevěděl.

O tom, jakým způsobem poskytovat léky s pseudoefedrinem, se vede dlouhá diskuse právě kvůli jejich zneužívání k výrobě drog. Od loňského 1. května mohli lékárníci přípravky vydávat bez předpisu pouze v omezeném množství, které dostačuje pro léčbu nachlazení. V říjnu se však výdej léků opět uvolnil a lékárny zaznamenaly vysoký zájem narkomanů. Někteří odborníci navrhují, aby byly léky s pseudoefedrinem k dostání pouze na recept.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?