Za rok vyroste v areálu kolínské nemocnice nový pavilon dětských oborů

9. 9. 2011 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Jedno podlaží pro dětskou chirurgii - 18 lůžek, dalších 36 lůžek pro dětské oddělení, tedy menší a starší děti, a v šestém nadzemním podlaží osmilůžková dětská jednotka intenzívní péče. Tak bude vypadat nový pavilon dětských oborů, jehož výstavbu včera slavnostním poklepem na základní kámen zahájila Oblastní nemocnice Kolín.


Hotovo by mělo být zhruba za 13 měsíců. Podle tempa začínající výstavby by se termín měl bez problémů stihnout, na stavbě se pracuje o víkendech, ve všední dny tam dělníky vidíte ještě v sedm hodin večer.

Výstavba pavilonu D, jemuž v nemocnici pracovně říkají hokejka s ohledem na jeho tvar, bude stát zhruba 230 milionů korun, celou částku hradí kraj.

„V napjatých rozpočtech to není úplně jednoduché, takže přesunujeme, kouzlíme, nicméně snažíme se kraj nezadlužovat,“ komentoval hejtman středočeského kraje David Rath, který se slavnostního poklepu zúčastnil, s tím, že kraj kolínskou nemocnici považuje za páteřní v kraji, neopomenutelnou a věnuje jí mimořádnou pozornost. „O zdravotnictví se hovoří jako o černé díře na finance, ale není tomu tak.

Oproti infrastruktuře, zejména silnicím, je zdravotnictví ukázkou skvělého hospodaření,“ dodal hejtman.

Podle jeho slov vznikne soustředěním veškeré péče o dětské pacienty do jednoho moderního pavilonu takový malý dětský Motol v Kolíně. „Jsem rád, že se nám krůček po krůčku daří dokončit projekt, který jsme si předsevzali zhruba před třemi lety, tedy dokončit v Kolíně celý komplexní areál nemocnice,“ doplnil hejtman a vypíchl propojení budoucího objektu se všemi dalšími nezbytnými pracovišti systémem chodeb tak, že se s pacienty nebude muset jezdit venku po dešti a sněhu, což se v řadě nemocnic dosud stále děje.

Podle architekta Leo Provaze bude toto propojení fungovat prostřednictvím nadzemních krčků a vnitřních chodeb. „Dětská JIP bude mít například návaznost na neonatologickou JIP, která je toho času v přilehlém gynekologicko - porodnickém pavilonu,“ upřesnil ředitel nemocnice Petr Chudomel

Výstavba pavilonu D bude stát zhruba 230 milionů korun. „V napjatých rozpočtech to není jednoduché, takže přesunujeme, kouzlíme, ale snažíme se kraj nezadlužovat,“ komentoval hejtman David Rath

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?