Za vyšetření na TBC dostanou bezdomovci odměnu

19. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Bezdomovci jsou zvlášť složitou skupinou občanů," míní Luděk Trnka, vedoucí Národní jednotky dohledu nad TBC na Bulovce. "Přimět je k tomu, aby se nechali vyšetřit, není jednoduché. Proto jsme se spojili s Nadějí...


Zvýšený počet nemocných na TBC mezi bezdomovci byl Impulsem k vypracování projektu na odhalování lidí s touto nebezpečnou nemocí. O tom, zda se budeme v Praze cítit bezpečněji, rozhodne magistrát 25. února na grantové komisi.

Praha - Bezdomovci patří mezi skupinu občanů, u které je výskyt tuberkulózy na vzestupu. Podle šéfa pražské hygienické stanice je podobná situace i u azylantů a drogově závislých, jinak ale výskyt TBC v ČR klesá.

„Bezdomovci jsou zvlášť složitou skupinou občanů,“ míní Luděk Trnka, vedoucí Národní jednotky dohledu nad TBC na Bulovce. „Přimět je k tomu, aby se nechali vyšetřit, není jednoduché. Proto jsme se spojili s Nadějí, kde mají s bezdomovci velké zkušenosti a znají je. Společně jsme pak vypracovali projekt na vyhledávání občanů s podezřením na TBC,“ dodal.

Aby se bezdomovec nechal na TBC vyšetřit, potřebuje motivaci. To potvrdila i oblastní ředitelka Naděje pro Prahu Petra Lakatošová. Podle jejích slov je spolupráce domluvena s tím, že pokud magistrát přidělí Národní jednotce dohledu nad TBC grant ve výši 300 tisíc korun, akce by mohla začít už v květnu. Bezdomovci by pak dostávali doporučení na vyšetření, a pokud by ho absolvovali, získali by pro ně zajímavou nabídku - poukázku na jídlo, kupon na MHD nebo poukázku na nákup v obchodní síti Tesco. Ukázalo se totiž, že bezdomovci jsou ochotni se nechat vyšetřit, když za to něco dostanou.

„Jen málo občanů si uvědomuje, že zdravotní péči, kterou bezdomovcům poskytujeme, chráníme vlastně jejich zdraví,“ dodává Lakatošová. „Bezdomovci patří mezi rizikovou skupinu, nejsou nikde hlášeni a nechodí k žádnému lékaři. Propukne-li u nich některá z nebezpečných nemocí, jsou zdrojem nákazy.“

Prvním krokem projektu jsou bezdomovci. Jestli bude projekt úspěšný, závisí ve velké míře na magistrátu. Žádost o grant se bude projednávat 25. února. Ve druhé fázi, jak nám potvrdil Luděk Trnka, půjde o drogově závislé a spolupráci s Drop-In. „Zřejmě budeme postupovat stejným způsobem,“ doplnil Trnka s tím, že chtějí dostat tuberkulózu stoprocentně pod kontrolu.

MARTA PAWLICOVÁ, Večerník Praha, 19.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?