Za vznik onkologického centra ve Zlíně lobují politici i lékaři

27. 10. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vznik onkologického centra ve zlínské Baťově krajské nemocnici dnes podpořili politici a lékaři ze Zlínského kraje, kteří sepsali prohlášení adresované ministryni Emmerové. Zlínský kraj jako jediný v republice nemá zařízení na léčbu onkologicky nemocných pacientů, 21.000 pacientů musí za léčbou dojíždět...


ZLÍN - Vznik onkologického centra ve zlínské Baťově krajské nemocnici dnes podpořili politici a lékaři ze Zlínského kraje, kteří ve Zlíně sepsali prohlášení adresované ministryni zdravotnictví Miladě Emmerové. „Věřím, že to celé věci pomůže. Je to jednotné vyjádření kraje o tom, že centrum je v regionu třeba a že zdejší pacienti se už nemůžou doprošovat léčby někde jinde,“ řekl novinářům ředitel nemocnice Jaroslav Přehnal. Ministerstvo zdravotnictví se záležitostí zabývá.

Účastníci jednání také odsoudili zářijové rozhodnutí přístrojové komise ministerstva, která vznik centra ve Zlíně zamítla. „Naprosto postrádám logiku tohoto rozhodnutí, komise naštěstí pak své rozhodnutí zrušila a celou záležitost znovu otevřela,“ uvedl Přehnal s tím, že definitivně by se o věci mělo rozhodnout v polovině listopadu.

Ministryně ještě o zřízení centra nerozhodla. Podle Vítězslava Klímy z tiskového odboru ministerstva zjišťovala, zda nemocnice má pro zřízení centra dostatek odborníků. „Nyní jsou na řadě ještě další konzultace,“ řekl.

Nezbytnost onkologického centra je podle Přehnala dána především tím, že Zlínský kraj jako jediný v republice nemá zařízení na léčbu onkologicky nemocných pacientů. Nemocnice se na vznik centra připravovala již několik let dopředu a nyní je na něj prý připravena i personálně.

V záměru, který již dříve schválili krajští radní, se počítalo s vybudováním centra do roku 2007. Jeho výstavba měla stát asi 204 milionů korun. Kraj svou investici podmiňoval státní dotací, která by pokryla nákup přístrojů v hodnotě 136 milionů

korun. Na stavební práce by kraj musel vynaložit 68 milionů korun.

V novém centru měl být pacientům a lékařům k dispozici kromě diagnostických přístrojů zejména takzvaný lineární urychlovač sloužící k ozařování pacientů. Ve Zlínském kraji onemocní onkologickou chorobou 3500 lidí ročně. Momentálně je evidováno 21.000 pacientů, kteří musejí za léčbou dojíždět.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?