Zácpa po dietní chybě v dětském věku

25. 8. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Nejčastější dietní chybou vedoucí k poruchám vyprazdňování je konzumace tučných, slaných, smažených jídel, majonézy, špatně upravené nebo těžko stravitelné stravy, pojídání neobvyklých potravin, potrava přijatá ve velkém množství, nedostatek nebo nadbytek některých složek potravy. Velkou roli hraje i množství a složení přijatých tekutin. Pro každý organismus je velmi individuální, jak tyto vlivy vnímá a do jaké míry je schopen je ještě tolerovat. Zácpa u dětí je velmi běžným symptomem poruch vyprazdňování střev. Děti trpící zácpou představují až 10-25 % veškerých návštěv v gastroenterologických poradnách a asi 3 % případů v ordinacích praktických dětských lékařů. V dětském věku jsou pro obstipaci charakteristická tři období - zavádění příkrmů, nácviku defekace a období začínající školkové a školní docházky. Druhy zácpy Zácpa je velmi těžko definovatelná. Nelze ji vymezit přesným počtem stolic, frekvencí vyprazdňování ani konzistencí stolice, nicméně jedná se o změnu zpravidla provázenou obtížnou a bolestivou defekací se sníženou frekvencí, přičemž stolice je tuhého charakteru. Zácpa může mít mnoho příčin, podle nichž se dělí na zácpu funkční (habituální, návykovou) a zácpu symptomatickou. Je žádoucí stanovit, o který typ zácpy se jedná, jelikož zácpa symptomatická může být varovným signálem některého ze závažnějších one



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?