Záhadný zápal plic má jméno SARS

18. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotníci stále nevědí, co vyvolává záhadný smrtící zápal plic, který ale už dostal název: SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome. Nemoc se rychle šíří; WHO proto zmobilizovala experty...


a vydala i zvláštní pokyny pro letecké společnosti.

„Podle toho, jak stoupá počet hlášených případů, vidíme, že nemoc je velmi nakažlivá. Postižený se rychle dostane do velmi vážného stavu. Už několik týdnů děláme testy v nejlepších laboratořích světa, ale stále nevíme, zda jde o virus nebo bakterii,“ upřesnil mluvčí WHO Dick Thompson.


Vědci dělají testy ve špičkových laboratořích. Přesto stále nevědí, zda jde o virus nebo bakterii.

Mezi oběťmi jsou také studenti medicíny

V Hongkongu registrovali včera 83 případů, zatímco v neděli jich byla jen polovina. „Je to alarmující číslo,“ připustil včera hongkongský ministr zdravotnictví Yeoh Eng-kiong. Podle něj si ale lékaři asi začali víc všímat všech podezřelých onemocnění, u nichž se dosud mělo zato, že jde jen o nachlazeni.

Mezi novými případy jsou především studenti medicíny. Zatím je registrováno 190 nemocných v Kanadě, Číně, Hongkongu, Indonésii, Filipínách, Singapuru, Thajsku a Vietnamu. Převážně jde o zdravotní personál, který přišel s prvotně nemocnými do styku. Kolem dvaceti nakažených je ve vážném stavu.

Hanoj zasáhla vlna paniky

V Hanoji začíná propukat panika. Rodiny zahraničních pracovníků přestávají posílat děti do škol a chystají se opustit zemi.

Podle doktora Yvese Nicolaiho, generálního ředitele francouzské nemocnice ve vietnamském hlavním městě, ale panika přes vážnost nákazy není opodstatněná.

Nemocnice navíc přestala fungovat jako normální zdravotnické zařízení a věnuje se výhradně boji proti SARS. WHO včera varovala, že nemoc rychle šíří leteckou přepravou a je hrozbou na celosvětové úrovni.

Proto leteckým společnostem doporučila zvláštní opatření, kontroly cestujících před nástupem do letadla a těch, kteří přijíždějí z postižených oblastí a zvýšenou hygienu na palubě, zejména pokud jde o vzdušné filtry v kabinách. Nabádá také, aby lidé od prvních příznaků ihned informovali posádky letadel.


V Evropě se zatím žádný případ onemocnění nepotvrdil. V karanténě ve Frankfurtu nad Mohanem je ale od soboty singapurský lékař a jeho manželka.

Podle WHO se epidemie zřejmě rozšířila z čínské provincie Kuang tung, kde na zvláštní plicní chorobu, jež se vyznačuje horečkami nad 38 stupňů, kašlem a dýchacími potížemi, v únoru onemocnělo 305 lidí a pět na ni zemřelo.

Do Hanoje a Hongkongu ji pravděpodobně zanesl americký obchodník, který byl v hanojské nemocnici hospitalizován, a minulý čtvrtek zemřel po převozu do Hong Kongu.

V Evropě první podezření

V Evropě se zatím žádný případ onemocnění nepotvrdil. V karanténě ve Frankfurtu nad Mohanem je ale od soboty singapurský lékař a jeho manželka, který předtím byl ve styku s nakaženými.

Také v Británii se objevil případ, u něhož je podezření, že jde o SARS. Potvrdil to včera mluvčí britského ministerstva zdravotnictví. Pacient byl hospitalizován v neděli po návratu z Hongkongu, lékaři si však nejsou jisti, zda tento případ souvisí s epidemií.

S maskami chodí nyní návštěvy do Tchajwanské státní univerzitní nemocnice, kde leží na pozorování dva pacienti s atypickou pneumonií a kam už odletěli i američtí epidemiologové, aby případy studovali.

DÁLE ČTĚTE:

Neznámý druh zápalu plic ohrožuje svět

Právo, 18.3.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?