Neléčený zánět dutin může vést až k zánětu mozkových blan. Jak se projevuje?

1. 6. 2023 7:30
přidejte názor

Zánět dutin je infekční onemocnění postihující oblast za obočím a tvářemi. Infekce odborně zvaná sinusitida se typicky projevuje tupými bolestmi v postiženém místě a dalšími příznaky nachlazení. Bývá zpravidla způsobena bakteriemi, které se množí v nosních dutinách v důsledku zduření sliznice při běžné viróze nebo alergii. Jaká je léčba?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je zánět dutin?
  2. Jak vzniká zánět nosních dutin?
  3. Jaké má zánět dutin příznaky?
  4. Zánět dutin: jak dlouho trvá?
  5. Chronický zánět dutin
  6. Zánět dutin a nakažlivost
  7. Zánět vedlejších dutin nosních: diagnostika
  8. Zánět dutin: léčba
  9. Neléčený zánět dutin: možné komplikace

Co je zánět dutin?

Zánět dutin, odborně nazývaný sinusitida, je infekční onemocnění, které postihuje vedlejší dutiny nosní. Ve skutečnosti se tedy jedná o zánět vedlejších nosních dutin. Nejčastěji vzniká v důsledku nachlazení nebo při zhoršení alergické rýmy.

Vedlejší nosní dutiny se nacházejí za obočím a tvářemi, konkrétně tedy v čelní kosti, v čichové kosti, v horní čelisti a v kosti klínové. Primární funkcí těchto dutin je odlehčit kosti lebky a umožnit rezonanci hlasu. Všechny jsou propojeny průduchy s dutinou ústní.

Akutní zánět dutin se typicky projevuje rýmou s výtokem z nosu a kýcháním, k čemuž se později přidávají bolesti postižené oblasti. Ty bývají znatelnější například při změně polohy hlavy.

Zpravidla se jedná o bakteriální onemocnění, tudíž na rozdíl od běžného nachlazení a rýmy vyžaduje léčbu antibiotiky. Přetrvávají-li obtíže déle než tři měsíce, zánět již přešel do chronické formy onemocnění. [1, 23]

Jak vzniká zánět nosních dutin?

Zánět dutin bývá nejčastěji následkem běžné virové infekce, jako je nachlazení, nebo alergické rýmy, což způsobuje zduření sliznice. Tekutiny a hlen produkované buňkami sliznice kvůli zduření nemohou jako za normálních okolností odtékat vývody do dutiny ústní a hromadí se v dutině nosní, což vytváří příznivé podmínky pro množení přítomných bakterií. Původcem zánětu dutin nejčastěji bývají bakterie ze skupiny streptokoků a hemofily.

Lidský organismus v důsledku virózy navíc bývá oslabený, kvůli čemuž se bakterie snadno uchytí na sliznici a způsobí zánět. Podrážděné buňky následně produkují větší množství hlenu, který vytváří tlak a v ucpaných dutinách způsobuje bolest.

Méně často však může podráždění naopak vést k vysušení sliznice a následnému podráždění. Výjimečně přitom mohou zánět čelních dutin vyvolat další stavy, jako jsou:

  • nosní polypy,
  • úraz,
  • vrozená odchylka v anatomickém tvaru nosu.[4, 5, 67]

Jaké má zánět dutin příznaky?

Zánět nosních dutin se zpravidla nejdříve projevuje jako rýma s výtokem z nosu a kýcháním. Nejnápadnějším příznakem je však bolest v postižené oblasti, která bývá tupá a vychází z oblasti horní čelisti. Citlivé na dotek až bolestivé mohou být rovněž oblasti nad dutinami.

Obtíže bývají nejznatelnější ráno a postupem dne mají tendenci se zlepšovat. Zhoršovat se naopak mohou při změně polohy, jako je například předklon, a také při změně tlaku, například během kašle. Dále se zánět nosních dutin může projevovat těmito příznaky:

Zánět dutin bez rýmy

Když dutiny postrádají vlhkost, může se stát, že budete mít suchý zánět dutin bez rýmy. Jakmile se vaše dutiny příliš vysuší, tkáně se zanítí a podráždí. Tento suchý zánět může vést k několika nepříjemným příznakům, které se projevují v hlavě, nosu, ústech a krku. Mezi ně patří mimo bolest zejména:

Zánět dutin: jak dlouho trvá?

Akutní zánět dutin obvykle trvá maximálně tři týdny, pokud je řádně léčen. Neléčený zánět dutin může způsobit trvalé poškození sliznice a šíření infekce. Obecně pak může infekce dutin přetrvávat od deseti dnů až do osmi týdnů. Chronický zánět dutin ovšem trvá ještě déle. [12, 13]

Chronický zánět dutin

Chronická sinusitida nastává tehdy, jsou-li dutiny uvnitř nosu a hlavy oteklé a zanícené po dobu tří měsíců a déle, a to inavzdory probíhající léčbě. Tento stav narušuje běžný odtok hlenu a vede k ucpanému nosu a obtížnému dýchání nosem. Oblast kolem očí může být rovněž nateklá a citlivá.

Chronický zánět dutin nebývá spojen s dalšími příznaky nachlazení, jako je zvýšená teplota a podobně, ale mohou se občas dostavit krátké epizody akutního zánětu s příznaky virózy. Tento stav může vyžadovat intenzivní léčbu antibiotiky, případně operační zákrok. [14, 15, 16]

Zánět spojivek způsobují viry, bakterie i další faktory. Jak ho léčit?
Přečtěte si také:

Zánět spojivek způsobují viry, bakterie i další faktory. Jak ho léčit?

Zánět dutin a nakažlivost

Sinusitida sama o sobě není nakažlivá. Nicméně viry a bakterie, které tento stav způsobují, nakažlivé jsou. Nezapomeňte proto dodržovat pravidelné a důkladné mytí rukou a vyhýbat se bližšímu kontaktu s ostatními lidmi, pokud se necítíte dobře a kýcháte nebo kašlete. [17, 18]

Zánět vedlejších dutin nosních: diagnostika

Při podezření na zánět dutin byste měli navštívit vašeho praktického lékaře, který vás prohlédne a následně pošle do ordinace ORL (otorhinolaryngologie neboli ušní, nosní, krční).

Sinusitidu lze diagnostikovat pomocí rentgenu a důkladným vyšetřením lékařem na ORL, který prostřednictvím speciálních nástrojů (zpravidla endoskopu) nahlédne do dutiny nosní a zhodnotí její průchodnost.

K přesnější diagnostice může rovněž posloužit stěr sliznice pro bakteriologické vyšetření a v některých případech může být doporučen také CT snímek, zejména při opakovaných výskytech zánětu. [19, 20, 21]

Zažili jste někdy zánět dutin?

Zánět dutin: léčba

Než začnete přemýšlet o tom, co na sinusitidu pomáhá, měli byste vyhledat vašeho lékaře, který vám doporučí správný postup léčby. Účinným prostředkem léčby bývají zpravidla antibiotika.

Antibiotika na zánět dutin lékaři obvykle předepisují na 10 dní. Dále vám může ošetřující lékař napsat recept na nosní kapky a jiné léky, které pomáhají zmírnit otok a uvolnit průchod sliznice. Bolest a tlak hlavy lze také zmírnit léky proti bolesti obsahujícími paracetamol a ibuprofen.

Když léky nestačí

Pokud se během následujících dní nepodaří odstranit nadbytečný hlen, může být nezbytné provést punkci, propláchnutí dutin a odsátí hlenu. Punkce není příliš příjemnou záležitostí, nicméně po skončení procedury zpravidla přichází velká úleva.

Zánět dutin a babské rady

Babské rady nemohou nahradit léčbu antibiotiky, nicméně mohou posloužit k úlevě od bolesti a ucpaného nosu. V první řadě se ujistěte, že pijete dostatek tekutin a zůstáváte hydratovaní. Dalším pomocníkem může být zvlhčovač vzduchu. Zvlhčování totiž pomáhá ředit hlen a odvádět jej z dutin. Kromě toho můžete vyzkoušet:

  • výplachy nosních cest fyziologickým roztokem speciální nádobou nebo injekční stříkačkou,
  • inhalování páry z misky s horkou vodou s mentolovým či eukalyptovým olejem a ručníkem přes hlavu,
  • kuřecí vývary,
  • střídání teplých a studených obkladů přes nos, tváře a čelo. [22, 23, 24, 25]

Neléčený zánět dutin: možné komplikace

Neléčená sinusitida může způsobit trvalé poškození sliznice, které může vyžadovat chirurgický zákrok. U malých dětí může zánět dutin také komplikovat zánět průdušek. Včasnou léčbu tedy rozhodně nepodceňte.

Neléčený zánět dutin může vést k šíření infekce na okolní tkáně, čím může dojít k rozvoji řady závažnějších stavů, jako je například trombóza kavernózního splavu, infekce oka nebo dokonce život ohrožující meningitida (zánět mozkových blan), encefalitida (zánět mozku) i mozkový absces.  [26, 27, 28]

Zdroje: nzip.cz, iatros-orl.cz, nahlovska.medikus.cz, stefajir.cz, healthline.com, acaai.org, cdc.gov, webmd.com, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?