Zaplaveným mohou pomoci i zaměstnavatelé penězi ze svých fondů

5. 6. 2013 7:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidem, které postihly povodně a pracují ve školách, úřadech, nemocnicích, domovech pro seniory či státních podnicích, by mohli pomoci překonat následky záplav i jejich zaměstnavatelé. Mohou jim totiž poskytnout výpomoc či půjčku ze svých sociálních fondů. Postižení velkou vodou by tak mohli získat i několik desítek tisíc korun. Na svém webu na to upozornila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS).


Ministerstva, úřady a příspěvkové organizace státu a samospráv, jako jsou třeba školky a školy, nemocnice, domovy pro seniory a postižené, muzea či další instituce, musí mít fond kulturních a sociálních potřeb. Z něj mohou poskytnout sociální výpomoc.

Ta může v případě živelní pohromy činit až 30.000 korun. Pracovník by mohl dostat ale i bezúročnou půjčku až 50 tisíc korun se splatností pět let, upozornila odborová centrála. Při ukončení pracovního poměru by byla půjčka splatná do šesti měsíců. Zaplavení pracovníci mohou získat také půjčku na pořízení bydlení do 100 tisíc korun či na vybavení bytu do 50 tisíc korun.

Pomoci zaměstnancům mohou i státní podniky. Sociální výpomoc z jejich fondu sociálních a kulturních potřeb může dosáhnout až 15 tisíc korun, bezúročná půjčka až 20 tisíc korun se splatností pět let. Možné je dostat i půjčku na bydlení a vybavení.

Sociální fond musí mít podle odborářů i zdravotní pojišťovny, České dráhy, veřejné vysoké školy a výzkumné instituce. I tam by tedy zaplavení zaměstnanci mohli dostat výpomoc či půjčky. Dobrovolně sociální fond mohou zřídit i obchodní společnosti, družstva, podnikatelé, sdružení či kraje a obce.

Peníze, které lidé z území s vyhlášeným nouzovým stavem získají z fondů zaměstnavatelů, se nemusí danit. Z oblastí, kde nouzový stav vyhlášen nebyl, se výpomoc považuje za zdanitelný příjem. Přispět mohou postiženým povodněmi i odbory. Podpora od nich se nedaní.

Důchodcům ze zatopených oblastí bude Česká pošta vyplácet důchody na jakékoliv otevřené pobočce. Stačí, když se prokážou osobním dokladem. Stejně budou moci postupovat i občané evakuovaní mimo trvalé bydliště. Po dohodě s poštou lze zajistit doručení důchodu do evakuačního centra nebo v místě přechodného pobytu důchodce.

Pokud má příjemce výplatní doklad (poštovní poukázka B), je výplata možná na kterékoli poště. Po dohodě s poštou je možné hotovost vyplatit v místě pobytu příjemce. Adresát poště předkládá občanský průkaz, řidičský průkaz, cestovní pas nebo povolení k pobytu. Podobně požádá některou z pošt, i pokud výplatní doklad nemá.

V tomto případě pošta doporučuje čas a způsob výplaty předem s pobočkou vždy dohodnout. Když lidé průkazy či pas nemají, musí požádat příslušný úřad o vydání náhradního dokladu. Nevyzvednutý důchod pošta uloží po dobu tří měsíců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?