Zatím jen třetina žen byla na mamografu

10. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatím jen třetina žen od 45 do 69 let věku byla na preventivním mamografickém vyšetření, kterým se zjišťuje rakovina prsu. Uvedl to docent Jan Daneš, přednosta radiodiagnostické kliniky VFN v Praze...


„Každá z nich má právo jednou za dva roky na mamografické vyšetření hrazené ze zdravotního pojištění. Podmínkou je doporučení praktického lékaře nebo gynekologa,“ řekl Daneš.

Ženy mladší 45 let si toto vyšetření hradí samy a stojí asi 500 korun. Daneš uvedl, že zatím ještě nejsou první výsledky celonárodního preventivního vyšetření žen na tuto chorobu, protože probíhá od loňského podzimu, ale podobný výzkum ve Švédsku potvrdil, že prevencí se sníží úmrtnost na rakovinu prsu až o 30 %.

V ČR přitom nově ročně rakovinou prsu onemocní přibližně 4500 žen a 1800 na tuto nemoc zemře.

Mamografické vyšetření je podle Daneše bezbolestné, pro ženu není nijak zatěžující, ale dokáže odhalit nádor ve velikosti několika milimetrů, tedy v době, kdy je plně léčitelný.

Ženy by na takovéto vyšetření měly chodit opakovaně ve dvouletých intervalech, pokud jsou z rizikové rodiny, pak jednou za rok. V ČR už je 56 pracovišť, která tato preventivní vyšetření provádějí.

Václav Pergl, Právo, 10.06.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?