Zdravotníci jsou druzí nejvíce ohrožení nemocí z povolání

7. 7. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Z loňských zhruba 1400 případů nemocí z povolání a ohrožení nemocí z povolání bylo 15 procent u zdravotníků a pracovníků sociální péče. Ohrožují je zejména infekce a svrab. Informuje o tom Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS)...


Zdravotníci jsou po zaměstnancích zpracovatelského průmyslu na druhém místě žebříčku profesí nejvíce ohrožených nemocemi z povolání. Z loňských zhruba 1400 případů nemocí z povolání a ohrožení nemocí z povolání bylo 15 procent u zdravotníků a pracovníků sociální péče. Ohrožují je zejména infekce a svrab. Informuje o tom Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

„Tři čtvrtiny onemocnění u zdravotníků byly nemoci infekční a parazitární, z 85 procent u žen. Nejčastěji se jednalo o zdravotní sestry a pečovatele a odborné či pomocné ošetřovatele. Průměrný věk byl necelých 39 let a délka vystavení riziku průměrně šest let,“ upřesnili statistici.

Snížení počtu nemocí z povolání je cílem poradního výboru Evropské komise - Výboru vrchních inspektorů práce. V květnu se pod českým předsednictvím EU sešel výbor v Praze, aby projednal opatření, která mají snížit v členských zemích do roku 2012 pracovní úrazy a nemoci z povolání o čtvrtinu. Doporučení se zaměřují například na manipulaci s břemeny, nakládání s chemickými látkami či práci s azbestem.

V Česku podle ÚZIS po několikaletém mírném poklesu počtu nemocí z povolání stoupl loni jejich počet oproti roku 2006 o 15 procent na výsledných 1403 případů. Z toho 1327 byly nemoci z povolání a 76 ohrožení nemocí z povolání. Téměř 55 procent hlášených případů se týká mužů, výraznější nárůst případů ale byl loni u žen.

Nejčastější příčinou nemoci z povolání jsou fyzikální faktory, jde o nemoci z dlouhodobého jednostranného zatížení postihující šlachy, úpony, svaly, klouby a periferní nervy. Více je nemocí cév rukou při práci s vibrujícími nástroji, o 19 procent přibylo kožních nemocí z povolání, zejména po kontaktu s plastickými hmotami a organickými chemikáliemi.

Loni rovněž přibylo nákaz svrabem, což je častá obtíž právě ve zdravotnictví a sociálních službách, a přibylo i přenosných parazitárních onemocnění, a to dohromady až o 21 procent. Naopak poklesly počty pacientů s astmatem a alergickým onemocněním dýchacích cest.

Nejvíce případů na 100.000 pojištěnců je dlouhodobě v Moravskoslezském kraji, kde také je mezi postiženými nejvíce mužů - 73 procent. Zvýšený výskyt nemocí dýchací soustavy vykazují kraje Středočeský a Plzeňský. Vysoko nad republikovým průměrem jsou kraje Plzeňský, Jihočeský a Karlovarský ve výskytu přenosných a parazitárních onemocnění. Pardubický kraj má největší výskyt nemocí z povolání způsobených chemickými látkami.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?